НОВИНИ

Отстраниха от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев. Искането беше направено от Софийска градска прокуратура с мотива, че докато тече досъдебното производство за строителството на „Зоокът - Пловдив", Тотев може да повлияе на разследването. Според държавното обвинение вредата за община Пловдив е в размер на 1 000 000 лева.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
20:10, 16.01.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Кметът на Пловдив Иван Тотев е обвинен за това, че от април - до ноември 2014 година е нарушил служебните си задължения при изграждането на новия зоопарк. Тотев запази ледено мълчание и преди и след заседанието на съда:

Процедурата за строителството е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки. Според прокуратурата, освен това не е имало одобрен инвестиционен проект и количествено - стойностна сметка. Не е било издадено и разрешение за строеж. Всички тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство с изпълнителя.

Димитър Петров, прокурор от Софийска градска прокуратура: "Става дума за следното ,че това не самоцелно, не е отделен случай. Винаги, когато има длъжностно лице, което е извършило престъпление свързано със службата, се иска отстраняване. Има опасност, разбира се, да повлияе върху разследването."
Красимир Елдъров, адвокат на Иван Тотев: "Значи ли, че хората трябва моментално да се отстраняват и сега да чакаме и да връзваме лишаването от заемана длъжност само с обвинителния акт. Ми може да няма обвинителен акт."

По-рано общински съветници от Патриотичния фронт обявиха, че ще внесат сигнал до главния прокурор за нарушения на Закона за обществените поръчки и при друг ключов за града обект - спортна зала „Колодрума". Сигнал за това е подаден в Агенцията за държавна финансова инспекция. След направена проверка, според патриотите, са констатирани 22 нарушения в 3 от общо 13 обществени поръчки.

Слави Георгиев, общински съветник: "Общата стойност на тези проведени поръчки, при които са констатирани нарушения е 7 777 340 лева."

В отговор обаче от община Пловдив заявиха, че проверката на Агенцията е приключила без да бъде съставен акт за нарушение.

От Патриотичния фронт смятат, че и при колодрума при зоопарка ситуацията е сходна, тъй като и при изпълнението и на двата обекта е използвано договарявне без обявление, а фирмата която се е възползвала от това е една и съща.

Адвокатът на Иван Тотев заяви, че ще обжалват днешното решение за отстраняване пред по горна инстанция. Заседанието ще бъде в апелативния съд на 24 януари. Ако решението бъде потвърдено, общинския съвет в Пловдив ще трябва да определи кой от заместниците ще поеме кметските функции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строеж в Овча купел пречи на достъпа до жилищни сгради
Строеж в Овча купел пречи на достъпа до жилищни сгради
Район Младост ще обезщетява собственици на имоти с общински терени
Район "Младост" ще обезщетява собственици на имоти с общински терени