НОВИНИ

20% от пестицидите в България са нелегални и опасни

Опасни контрабандни пестициди заливат българския пазар. За това алармираха от Асоциацията за растителна защита. 20 % от препаратите са нелегален внос и нямат необходимите сертификати за продажба у нас. Научни работници и експерти от бранша приеха днес в Пловдив специална декларация за спешни мерки срещу търговията и използването на препарати без регистрация в Европейския съюз.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
19:35, 16.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По данни на асоциацията високо-рисковите пестициди се внасят на малки пратки от Турция и се събират в нелегални складове близо до границата. След пряко телефонно договаряне пътуват към вътрешността на страната. Предлагането е на половин цена от тази на легалните средства за растителна защита.

Доц. Петър Николов, председател на Българската асоциация за растителна защита: "Тази система на нелегалния внос вече е придобила официален характер. Навсякъде има изградена дистрибуторска мрежа за такива препарати."

Най-големи потребители на незаконните пестициди са селскостопански производители от Североизточна България. След Тутракан, Силистра и Разград, в класацията попадат и регионите на Сливен и Ямбол.

"Много са малко хората, които без химия произвеждат. Всичко ползва традиционната растителна защита."

От Агенцията по безопасност на храните потвърдиха, че нелегалния внос на пестициди у нас през последните две години е стигнал високо равнище, а заловените количества са притеснително големи.

Антон Величков, зам. изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните: "Към настоящия момент има натрупани около 6 тона такива продукти. Това са 6000 килограма, литра смесени продукти за растителна защита, които са спрени или на границата, или във вътрешността на страната.

Черен списък на препаратите, които са опасни, вече има във всяка агроаптека. От асоциацията за растителна защита искат употребата на контрабандни пестициди да се криминализира и наказанието за това да бъде от три до пет години лишаване от свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата прекрати проверката на голите снимки на директора на 51 училище
Прокуратурата прекрати проверката на голите снимки на директора на 51 училище
Извършват се аварийни ремонти на улиците в София
Извършват се аварийни ремонти на улиците в София