НОВИНИ

Патриарх Неофит отслужи Опело Христово в митрополитския храм "Света Неделя"

Разпети петък е. Денят, в който Божият син Иисус Христос е разпнат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Сутринта на най-тъжния ден в християнския свят не се служи Света литургия, а се извършват така наречените "царски часове". В храмовете се издига символичен гроб на Божия син и се изнася Плащеницата. Хиляди днес минаха под нея ,за да се преклонят пред Христовото страдание. В този момент - Негово светейшество българският патриарх Неофит отслужва Опело Христово в митрополитската катедрала "Света Неделя"

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:09, 14.04.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Разпети петък! Денят на страданията на Спасителя. За това и днес постът е най-строг. Вечерта в митрополитския храм "Света неделя" започна траурно последование, което включва утринна и опело Христово. Тя беше оглавена лично от Негово светейшество българския патриарх Неофит. Чуйте и неговите думи.

Патриарх Неофит: "Празникът Възкресение Христово изпълва сърцата на милиони хора с любов и радост, вдъхновява ни за добри дела, помага за утвърждаването в обществото ни на такива непреходни ценности и нравствени ориентири като грижа за бедните, страдащите и изнемогващите, любов към ближните, милосърдие и състрадание."

Днес, църквата приема, че всяко дихание страда заедно с Богочовека. За това и хиляди вярващи минаха под плащеницата в храмовете у нас. Плащениците там са символ на онази, с която е било покрито тялото Христово. И въпреки, че днешният ден е отреден за смирение, такова на много места липсваше.

Малцина знаят, че църквата се обикаля не само в нощта на Великден, но и на Разпети петък. Една традиция, изпълнена със символика и едно действие, което изразява погребално шествие. На следващата вечер - в събота точно в полунощ църквата се обикаля отново. Вървим със свещ в ръка три пъти около храма, защото число три е израз на света троица. Свещта, която се пали на възкресение символизира небесната светлина. И въпреки страданието и разпятието ние празнуваме, защото чрез тъгата идва радостта. Така ще бъде и в патриаршеската катедрала "Ал. Невски". А БНТ по традиция ще Ви направи съпричастни с този акт на живо в ефира на БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха нелегален цех за преработка на тютюн в село Црънча
Разбиха нелегален цех за преработка на тютюн в село Црънча
Миряни получават изцеление в криптата на Свети Серафим
Миряни получават изцеление в криптата на Свети Серафим