НОВИНИ

Миряни получават изцеление в криптата на Свети Серафим

Днес е най-тежкият постен ден за всички миряни. Част от вярващите не приемат вода и храна през целия ден. Много християни спазиха традицията да минат под плащеницата в църквата "Свети Николай Чудотворец" в София, известна като Руската. В криптата ѝ се намира гробът на Св. Серафим, където идват хора от цял свят, за да оставят писма с молитви за изцеление.

Гергана Шумкова
от Гергана Шумкова
20:01, 14.04.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Приживе архиепископ Серафим казал на миряните, когато почине и имат проблеми, да идват на гроба му. Дал дума, че ще откликне на техните молби и ще се застъпва за тях пред Господ. От тогава до днес криптата с мощите му се е превърнала в мястото, където хора от всички вероизповедания идват, за да потърсят помощ, защото вярата в силата на молитвата няма нито географски, нито политически граници.

"Много често монетите, които намираме пуснати в кутиите, са от такива екзотични места, които едва ли са християнски. Не само православни християни идват - много католици, даже и мюсюлмани, защото турските лири са доста", отбелязва служител в църквата.

Свети Серафим казал на вярващите, когато търсят от него помощ, молитвите им да бъдат задължително написани на хартия. Затова оставят писма до гроба му.

"Човек трябва да напише нещо, много повече се концентрира и написаният текст го предразполага да помисли над това, което иска. Когато човек говори, е много по-лесно да каже и да си го помисли. Когато пише, той наистина внимава в това желание - дали наистина го желае", казва Нина.

Покрай всички тонове хартия с изписани молитви Нина е разбрала едно - че Господ не губи вяра в нас, дори когато ние сме я изгубили. За да чуе той нашите молитви, трябва обаче да търсим смирение в себе си. Именно на това ни учи всеки пост, защото той не е просто въздържание от млечни и животински продукти. Той е пречистване на душата.

"Един от руски подвижниците на благовестието казвал: "Дай кръв и ще получиш дух." Това означава, че човек трябва да прави непрекъснато духовни усилия, за да може да влезе във възкръсналия Христос", обяснява служител в църквата.

А изпитанията, които Господ ни дава, не са, за да ни наказва, а за да ни връща по пътя, когато се отклоним, казват служителите от Руска църква. Наша обаче е волята какви хора искаме да бъдем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит отслужи Опело Христово в митрополитския храм  Света Неделя
Патриарх Неофит отслужи Опело Христово в митрополитския храм "Света Неделя"
Русия няма да участва в Евровизия 2017 в Киев
Русия няма да участва в Евровизия 2017 в Киев