Почит към общите герои на България и Македония

В македонския град Щип официално беше отбелязана 24-та годишнина от признаването на независимостта на Република Македония под конституционното й име от страна на република България. Домакин на честването, което се организира за трета поредна година, беше гражданското сдружение за македоно-българско приятелство в град Щип. Представители на различни български институции, родолюбиви българи от Македония и Албания, потомци на стари родове от Щип и други градове на западната ни съседка се събраха, за да отбележат годишнината.

от Н. Василева
21:35, 16.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

На съвместното честване за първи път беше представена книгата "Развигорови - обречените на свободата". Автор на биографичното описание за българския род от Щип е Михаил Развигоров. Той е внук на легендарния войвода Мише Развиговор - един от дейците на българското национално освободително движение в Македония. На срещата авторът разказа и за дейността на своя дядо, който след потушаване на Илинденското въстание въвежда съдебни и икономически реформи, за да помогне на българите.

Михаил Развигоров, председател на Българското сдружение на родовете от Македония: Той е изградил взаимо-спомагателни каси, в които организацията набира средства. С тези средства помага на хората да получат безлихвени заеми, защото населението е било задлъжняло на лихвари. Правейки това, той спасява хората от тези непосилни лихви и те успяват да развиват своето стопанство, да развиват селско стопанство, да развиват животновъдство и по тоя начин се е покачил икономически възход в района.
Красимир Каракачанов, зам.-председател на НС и председател на ВМРО: Хубавото е че тази книжка излиза, за да може както българската общественост така и хората в Македония да прочетат нещо повече за общата ни история това е много важно.

Представянето на книгата бе още едно доказателство, че хората от двете страни на границата могат заедно да честват и отдават почит към общите герои на България и Македония.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лондонско училище предпочете класни стаи в бункери заради шума
Лондонско училище предпочете класни стаи в бункери заради шума
Поезията на Атанас Далчев и Валери Петров през зимните пейзажи на децата
Поезията на Атанас Далчев и Валери Петров през зимните пейзажи на децата