НОВИНИ

Подкрепи българското

Днес в София се проведе фермерски пазар - последният от кампанията "Подкрепи българското", която представи най-доброто от българската земеделска продукция в 28 града в страната. От следващата година общините ще получават помощ от държавата, за да организират регулярни фермерски пазари, обеща министър Десислава Танева.

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 08.10.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Големите търговски вериги да сключват договори с производители на регионално ниво. Това предлагат от Министерството на земеделието и храните. Споразумението ще даде възможност на малките и средни фермери да зареждат магазините само в региона, в който работят.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: Две вериги досега са откликнали на нашето предложение. Очакваме наистина да стигнем до споразумение как да улесним достъпа на производителите до веригите.

За да се стимулира родното производство, през следващата година чрез Програмата за развитие на селските райони ще бъдат насочени средства за напояване, подобряване на условията за живот в селата в България, както и сдружаването на производителите в браншови организации.

Фермери предложиха още животновъдите да получават първа категория труд, а не сегашната втора и трета. А според производителя на картофи Лъчезар Костов трябва да бъдат взети мерки и срещу сивия сектор.

Лъчезар Костов - производител на картофи: Знае се къде идват тирове с картофи - 6 цента, 7 цента. Заразени и т.нар. цигански династии товарят и ги виждаме после по пазарите. И това не е само в София. Навсякъде е.

Да се подкрепят българските производители призовава и кампанията на новините на БНТ 2 "Купувам българско".

Екатерина Генова - директор "БНТ Свят и региони": Българските производители трябва да бъдат подкрепяни както и от нас клиентите, така и от институциите. Ние смятаме да продължим тази кампания.

До момента 11 милиона продукта носят логото на кампанията "Купувам българско". Директорът на БНТ "Свят и региони" Екатерина Генова увери, че обществената телевизия ще продължи кампанията в подкрепа на българските производители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Купувам българско - кръгла маса за насърчаване на българското земеделие
"Купувам българско" - кръгла маса за насърчаване на българското земеделие
80 години от рождението на Надежда Хвойнева
80 години от рождението на Надежда Хвойнева