НОВИНИ

Двамата подсъдими за атентата на летище "Сарафово" ще бъдат съдени задочно

Пред паметника с имената на загиналите се състоя възпоменателна церемония за жертвите на атентата станал преди четири години. Тогава загинаха 5 израелски и един български гражданин, а 35 души бяха ранени. На церемонията присъстваха посланикът на Израел, политици, близки и приятели на жертвите на атентата, хора съпричастни с каузата на мира, толерантността и разбирателство.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
17:30, 18.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Двамата подсъдими за атентата на бургаското летище "Сарафово" ще бъдат съдени задочно за помагачество в тероризъм. Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че делото ще се гледа в Специализирания съд, който отново ще разпита свидетелите и ще изслуша вещите лица. Това е първото дело за тероризъм в по-новата съдебна история на нашата страна, допълни Цацаров.

Делото действително е трудно и е доста обемно подчерта Цацаров. Само съдебно-медицинските експертизи са 48, а по реда на международната правна помощ са събрани 22 поръчки, които са били отправени до различни държави, включително Ливан, Мароко, страни, с които на практика ние за първи път комуникираме по този начин. Той уточни, че обвиняемите ще бъдат съдени задочно.

Сотир Цацаров, гл.прокурор: Двама обвиняеми - единият с ливанско и канадско гражданство, другият с ливанско и австралийско гражданство. И двамата са обвинени в помагачество към тероризъм. Тоест и двамата са обвинени в извършване на действия, които са подпомогнали извършителя, който е загинал, да осъществи терористичният акт.
;

Цацаров коментира и проверката на таксиметровата компания на Митьо Очите в Слънчев бряг и това дали ще бъдат повдигнати обвинения на хората от неговата банда за стрелбата в Слънчев бряг.

Сотир Цацаров, гл.прокурор: Ясно показахме, че за нас страна няма, така че може да очаквате всичко. Действително в момента се извършват съответни действия, но нека не изпреварваме. Нека имаме резултат, който е събран, годен доказателствен материал и ако такъв има - аз съм сигурен, че нещата ще се развият в съответната посока, предписана от закона. Но пак казвам - не търсете страна, търсете стремеж към очистване на територия.

По повод отстраняването на несебърският следовател Иван Христов Цацаров заяви, че му е повдигнато обвинение:

Сотир Цацаров, гл.прокурор: Престъпление по чл.283 от НК - използване на служебното положение за противозаконно придобиване на облага. И е отстранен от длъжност с решение на ВСС по мое предложение.

Главният прокурор добави, че разследването продължава и това обвинение срещу Христов може би няма да е последното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чичото на атентатора от Ница: Мохамед е бил вербуван от алжирец
Чичото на атентатора от Ница: Мохамед е бил вербуван от алжирец
НАТО ще следи действията на властите в Турция след метежа, заяви Кери
НАТО ще следи действията на властите в Турция след метежа, заяви Кери