НОВИНИ

Полицаите излязоха на протест, въпреки уверенията за по-високи заплати

Въпреки че получиха уверение за голям финансов бонус за по-високи заплати, полицейските синдикати провеждат протеста си тази вечер. Рано сутринта на среща с премиера синдикалните лидери договориха ново повишаване на заплатите на служителите в МВР, след което обещаха да обсъдят прекратяване на ефективните действия. Протестните действия започнаха в 16 ч. пред Окръжна болница, след това се пренесоха пред Паметника на Съветската армия и ще завършат пред Телефонната палата в София, където в близост е един от хотелите, в които ще бъдат настанени някои от гостите за Българското европредседателство.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:09, 11.01.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Заплатите на служителите на МВР ще бъдат увеличени. Мотивът - премиерът бил доволен от работата на полицаите срещу контрабандата, охраната на границата и повишената събираемост на приходите в бюджета.

Бойко Борисов, министър-председател: Целта ще ми бъде да отидат към заплатите, за да може да им се радват повече заради пенсиите. Така ако това правителство издържи при тези темпове на растеж, за 2019 г. 10% мога да поема увеличение на заплатите.
Галентин Грозев - алианс „Сигурност": Лично премиерът се ангажира със сумата от 100 млн., която да бъде обсъдена и гласувана на Министерски съвет и в последствие преведена към МВР в рамките на 2 седмици.
Красимир Ципов - зам.-министър на МВР: Ще седнем да поговорим с представителите на всички синдикати по какъв начин да бъдат предприети действията за едно допълнително увеличение на средствата, които ще бъдат предоставени.

Според министър-председателят имало възможност и за по-дългосрочна стратегия за полицейските възнаграждения. Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент в бюджета за 2019-та година с още 10 % да бъдат повишени заплатите на полицаите.

;

Полицаите заявиха, че протестът им не е само за пари, но и за диалог в системата, както и промяна на Закона за МВР.

Доньо Янчев: Това определено е една много важна стъпка, но далеч не е всичко, което искаме. Това е добра крачка към постигане на основната цел, а именно диалог - диалог, който да обслужва цел, по-добра работеща система за сигурност, по-добре работещи пожарникари, полицаи, надеждна защита за гражданите.
Борис Прешелков: Заплатата е един от проблемите и той е основен именно за мотивацията на служителите. Освен това нашите искания са още две, като те могат да бъдат конкретизирани в промяна на нормативната база, т.е. в закона за МВР.

Утре синдикатите ще вземат решение дали ще прекратят протестните действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в София за и против промяната в плана за управление на Пирин
Протести в София "за" и "против" промяната в плана за управление на Пирин
Над 113 милиона лева данъци са постъпили в Община Варна за 2017 година
Над 113 милиона лева данъци са постъпили в Община Варна за 2017 година