НОВИНИ

Полша откупи ценни творби от частен колекционер

Полша купи ценна колекция творби на изкуството от частен собственик за част от пазарната им цена. Варшава придоби шедьоври като "Дамата с хермелина" на Леонардо да Винчи. Колекцията беше продадена на полското правителство от аристократична фамилия. Коя - вижте в материла на Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:12, 30.12.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Прочутата "Дама с хермелина" на Леонардо да Винчи вече е собственост на полската държава. Портретът на Чечилия Галерани, любовница на миланския херцог Лудовико Сфорца досега беше притежание на полското аристократично семейство Чарториски. Шедьовърът е от 15 век. Това е един от общо четирите женски портрета на ренесансовия гений. Някои критици го смятат за първия модерен портрет. С още 86 000 артефакта, картината е част от колекцията на Чарториски, продадена на полското министерство на културата.

Споразуменито беше подписано в кралския дворец във Варшава.

Пьотр Глински, министър на културата на Полша: "Цялата колекция на фамилията Чарториски, имуществото, което принадлежи на фондацията им в Краков, сега са собственост на полската държава".

Колекцията е продадена за 100 милиона евро. Реалната ѝ стойност е около 2 милиарда евро. Само "Дамата с хермелина" е застрахована за 350 милиона евро. Варшава определи транзакцията с формулата "продажба и дарение". Колекцията е една от най-богатите в Европа, включва и творби на Рембрандт и Реноар. Основана е през 1801 от Изабела Чарториска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години Винена партия
20 години Винена партия
Геновева Радева: Хората имат нужда от промяна
Геновева Радева: Хората имат нужда от промяна