НОВИНИ

Частично бедствено положение в Неделино

Водоноски спасяват жителите на пет високопланински села в община Неделино от безводие. От три дни населените места са без вода. Заради това вчера беше обявено и частично бедствено положение.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
18:23, 30.12.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Върлино е едно от селата, където хората бедстват заради липсата на вода. В селото постоянно живеят стотина души, но по празниците населението се увеличава двойно с пристигналите си гурбетчии. Един от тях е Сашо Шипков, който работи в друго населено място и се е прибрал преди няколко дни.

Сашо Шипков:
Въобще по чешмата ми, в инсталациите на къщата ми въобще не тече вода. Ходим вземаме с шишета от такива кладенчета по деретата и така караме, въобще баня, тоалетни въобще не могат да се ползват вътре, абсолютно, няма капка вода вътре.

Проблемът с водоснабдяването е стар и се е задълбочил заради продължителното засушаване през лятото и сравнително сухата зима. Така в основните водохващания, които са каптажни кладенци не се събира достатъчно вода.

Боян Кехайов - кмет на Неделино:
Предприехме действие, единствения вариант, който може да го решиме временно е да доставим вода с водоноски, съгласувахме действията и с областния управител и с рзи да дизенфекцираме и водемите и цистерните, зареждаме водоемите и се надяваме, че като вкараме така принудително около 20-30 кубика самите водоизточници, които зареждат водоемите ще стабилизираме положението.

Днес в празния водоем на село Върлино водоноската изсипа 5 кубика вода.

- Колко курса трябва да направи тая водоноска, за да има нормално вода в чешмите на хората?

Ставри Ангелов - кмет на село Върлино:
Поне четири курса, за да може да пуснеме и да имат, поне празника да го изкараме, нова година.

Доставянето на вода по този начин е само временно решение на проблема.

Боян Кехайов:
Ние няма да може да издържиме дълго време с водоноски и тука ще мобилизираме поне населението в селата е по-сплотено, за да видим ако трябва да подменим част от етернитовия водопровод с певеце, за да намалим загубите и да увеличим обемите вода, които да влизат в резервоарите. Естествено че и режим ще въведем, колкото и странно да е през зимата, но ще въведем такива ограничителни мерки.

За да се подменят изцяло вопроводите и да се направят нови водохващания община Неделино има нужда от помощ от правителството. Кандитатствала е и с проект по програмата за развитие на селските райони, който чака одобрение. А за сега бедственото положение остава поне до първите дни на новата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови ученически автобуси за децата от 5 общини във Врачанско
Нови ученически автобуси за децата от 5 общини във Врачанско
Догодина София със 120 нови автобуса
Догодина София със 120 нови автобуса