Предотвратено е опожаряването на голяма част от Видин

Предотвратено е опожаряването на жилищен квартал и голяма част от град Видин, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев. Задържани са двама души при опит да взривят цистерна с гориво на територията на Граничния полицейски участък в крайдунавския град. Най-вероятен мотив за планирания палеж са разследванията за незаконен трафик през границата, по които работят полицаите.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:56, 05.03.2019 (обновена)
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Двамата подпалвачи първоначално са забелязани на входа на Видин, малко по-късно се настанали в апартамент на града и го заредили с храна и вода за няколко дни. Целта била да прекарат там без да излизат няколко дни след палежа, после да напуснат града и да се приберат в София. Към 4 ч през нощта срещу 28 февруари излезли от апартамента, като всеки от двамата носел раница, както и един сак.

Петър Коцин, директор на ОДМВР Видин: Насочиха се към сградата на ГПУ, стигнаха до оградата, която е от към булеварда срещу бензиностанцията. Едно от лицата прескочи оградата на ГПУ-то и когато е вътре, другото лице забелязва колегите, които са разположени в близост. Повика другия и двамата успяха да се изтеглят в междублоковото пространство със съответните сакове и раници, които носеха.

Цивилните полицаи тръгват след тях и малко по-късно ги задържат. В раниците и сака на двамата подпалвачи са намерени десетлитрови бутилки пълни с бензин, към всяка с тиксо е закрепено пликче, в което има специфично вещество, а в спринцовки друг химикал, който когато се инжектира в пликчето започва химическа реакция и след няколко минути следва взрив.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Както се изрази един колега от Видин, ако беше се случил палежа, който е планиран, Видин щеше да гори една седмица.

На мястото, където единият от подпалвачите е прескочил оградата на Граничния полицейски участък, има две цистерни- едната с 5 тона дизел, другата - с 10 тона бензин.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Съвсем близо има други нефтопродукти, през улицата има бензиностанция и това полицейско управление е в жилищен район. Разследващите попадат на двамата подпалвачи докато разплитат друг палеж. Преди няколко месеца в града е подпален автомобила на разследващ полицай от същия граничен полицейски участък, а няколко дни по-късно е направен опит да се опожари и апартамента на униформения.

Работейки по този случай, преди 10 дни разследващите стигат до информация, че се подготвят нови палежи във Видин и набелязаните цели са поставени под секретно наблюдение.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Ние започнахме да правим анализ на всички дела, които се работят в Областната дирекция на МВР Видин и на Граничните полицейски управления, защото там на територията на ГПУ Видин е и ГПУ Брегово. Мотивът все още не е ясен, но най-вероятно е свързан с тяхната работа, делата, по които работят.

През последната година във Видин се разследват няколко групи за нелегално превеждане на хора през границата със Сърбия, има и разследвания за трафик на културни ценности, наркотици и оръжие.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Медведев и Борисов откриха българо-руски бизнес форум, посветен на туризма
Медведев и Борисов откриха българо-руски бизнес форум, посветен на туризма
Дмитрий Медведев се срещна с председателя на НС Цвета Караянчева
Дмитрий Медведев се срещна с председателя на НС Цвета Караянчева