НОВИНИ

Преизчисляват данъчните оценки на имотите от догодина

Това се очаква да увеличи размера на местните данъци и такси. Новата методика с критерии за данъчните оценки ще бъде готова до април 2020 г.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:17, 11.12.2019
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Нова методика ще осъвремени начина, по който се изчисляват данъчните оценки на имотите. Това обявиха от сдружението на общините в България, които са постигнали договореност с министерството на финансите. Това на практика ще увеличи данъчната основна за изчисляване на имотните данъци и такси от 2021 г. Междувременно министерството на околната среда и водите отсрочи за три години повишаването на отчисленията за отпадъци, които плащат общините.

Новите критерии за формиране на данъчните оценки ще бъдат готови до няколко месеца и се очаква да доведат до повишаването на данъчната оценка като я доближат до пазарната цена на имотите. Това ще доведе и до вдигане на самите данъци.
Даниел Панов, Председател на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново
Критерии, които са били преди, може би преди 99 година за определяне на данъчни оценка действително са доста остарели.

Очаква се да бъдат премахнати критерии като например наличие на стационарен телефон, но да бъдат добавени нови по-модерни- като вид на дограмата или саниране.

Размерът на данъците ще бъде по-голям в общините, които освен по-висока данъчна оценка ще вдигнат и самия размер на данъка като промили. Според данните на Сдружението , тези общини не са много на този етап.

В крайна сметка в много от общините данъчната политика е да запази данъчната ставка както е в момента, същото важи и за такса битови отпадъци.

Нова методика се очаква да има и при изчисляването на такса смет като този вид плащане вече ще се изчислява на базата на изхвърления боклук, а не както досега. Това обаче ще стане факт от 2022 г. Дотогава министерството на околната среда и водите прие да разсрочи дължимите от местната власт отчисления за големите количества отпадъци, което трябваше да оскъпи допълнително таксите смет.

Нено Димов, министър на околната среда и водите:
Скокът, който се очакваше да бъде през следващата година ще го разпределим на три относително равни части, през 2020 г. вече дори сме започнали процедурата ще бъде 69 лева, скокът ще бъде от 57 на 69, след което ще има скок за 21 ва година и още 13 лева през 2022 г.

На 31, Трифон Панчев е сред най-младите кметове у нас. Въпреки че от десет години се занимава с бизнес, първият му сблъсък като градоначалник на Дряново е свързан именно с новите данъци и такси.

Трифон Панчев, кмет на Община Дряново:
Предизвикателството е голямо, ще се наложи може би определени промили да бъдат завишени, и определени данъци завишени но в минимални размери, няма да залагаме някакви шокови увеличения, тъй като населението не може да си позволи повече данъчни тежести.

В крайна сметка засега общината може да си позволи само увеличаване на такса смет с около 10%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Италия заловиха тонове негодна пластмаса за България
В Италия заловиха тонове негодна пластмаса за България
Словесен спор между Борисов и Радев за поста независим прокурор
Словесен спор между Борисов и Радев за поста независим прокурор