НОВИНИ

Премиерът е предложил да бъде закрита Агенцията за българите в чужбина

Премиерът Бойко Борисов е предложил да се закрие Агенцията за българите в чужбина. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание. По информация на БНТ по темата предстоят още обсъждания.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:03, 26.11.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Скандалът около агенцията започна в края октомври, когато бяха задържани над 20 души, сред които председателят Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов. Те бяха обвинени, че са търгували с документи за български произход на чужденци. Сумите са стигали до 5000 лева. От сейф на Красимир Томов бяха иззети повече от половин милион лева.

В началото на месеца българи от различни краища на света изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, с искане Агенцията да бъде закрита. Аргументите бяха, че тя е излишна, защото всички нейни функции вече се изпълняват от други министерства.

По думите на премиера от правителствено заседание, от миналата седмица работата на Агенцията може да бъде изпълнявана от МВР, Министерство на правосъдието и Президентството. Това са трите институции, които се произнасят по въпроса за даването на българско гражданство. Така че, сега работим по тази тема, е казал Борисов пред министрите от кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България може да заведе дело в Съда на ЕС срещу Пакета за мобилност
България може да заведе дело в Съда на ЕС срещу Пакета за мобилност
Теменужка Петкова: Енергийната сигурност на България е гарантирана
Теменужка Петкова: Енергийната сигурност на България е гарантирана