НОВИНИ

Пристига корабът, който ще изнесе 54 контейнера италиански боклук от Варна

На пристанище "Варна-Запад" пристига корабът, с който ще бъдат изнесени поредните 54 контейнера с италиански боклук. Министърът на околната среда Емил Димитров дойде на пристанището, за да връчи лично документите за връщане на контейнерите в Италия и да потвърди, че България ще реекспортира всички товари с боклук, при които има нарушения.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
20:27, 15.02.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

"Уни Аспаъйр" ще натовари 54 от 127-те контейнера на италианската фирма "Дентиче Пантелеоне", които се оказаха с фалшиви документи за съдържание. При проверка стана ясно, че вместо декларираните пластамасови и каучукови отпадъци, товарът съдържа стъкло, текстил и дърво. От Варна предстои връщането на още 20 от тези контейнери, ще има реекспорт и от Бургас, това каза министърът на околната среда Емил Димитров.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Днес това, което сме дошли, е да докажем, че България не внася, а напротив - изнася обратното контейнери, когато не са влезли по правомерния ред. Благодаря на италианските и митнически, и правоприлагащи органи, защото там върви едно много сериозно разследване и ние оказваме пълно съдействие.

Министърът на екологията потвърди, че "Варна-Запад" ще бъде единственото пристанище за внос на балирани отпадъци за горене. А трите завода в северна България, които ги горят, са гарантирали пълно съдействие на контролните органи.

Емил Димитров: Тези всичките, които идват, както виждате, се свалят на брега. Дали инспекторите от Варна ще ги проверят тук на пункта, или в завода е почти без значение, защото по всяко едно време ще знаят 10 дни по-рано. Могат да извършат проверка и в завода, и тук. Заводите са дали всичките си IР адреси, ние можем от София да наблюдаваме всичко, което се случва в завода, всичко което се случва на пристанището.


Министър Димитров напомни, че 50% от този боклук за горене трябва да е български, но в момента единствено София генерира такъв отпадък. Останалите общини го заравят, което трябва да се промени. Емил Димитров потвърди, че се извършва проверка на всички ТЕЦ-ове, в които е консултант Христо Ковачки. В понеделник екоминистърът ще посети Северна Македония, за да се запознае с документите на регистрираната там фирма "Бласион", вносител на боклука, който се изнася в момента от "Варна-Запад".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Програмистите отговориха на идеята за допълнителния данък, лансирана във вестник
Програмистите отговориха на идеята за допълнителния данък, лансирана във вестник
Протест в Благоевград в подкрепа на кмета Румен Томов
Протест в Благоевград в подкрепа на кмета Румен Томов