НОВИНИ

Протест в Хасково срещу свалени регистрационни табели на фирмени коли

Бизнесмени от Хасково готвят протест заради свалени регистрационни табели на фирмените им автомобили. Работодателите не са съгласни да търпят загуби, заради провинения на работниците им, които са наели като шофьори. Затова искат промяна в Закона за движение по пътищата.

bnt avatar logo
от Пламена Пилитова
20:10, 15.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Според Закона за движение по пътищата при нарушения като употреба на алкохол и наркотици, шофиране без книжка и неплатени фишове и глоби, от Пътна полиция свалят на място регистрационните табели на колите. Често обаче тази рестрикция бърка дълбоко в джоба на бизнеса. Такъв е и случаят с хасковлията Веселин Илчев, на когото за по-малко от година са спрели от движение седем служебни микробуса.

Веселин Илчев – бизнесмен: Последният случай беше, може би 15-20 дена стана вече. На нашия шофьор му пишат акт с негова кола, не с фирмена по време на работа. Пишат му акт за застраховка, той не го плаща, спират го с моя камион и му свалят номерата, е каква вина има моята фирма за това нещо.

Принудителната административна мярка е от 6 месеца до 1 година, след което превозното средство трябва да се регистрира наново. Така бизнесът на Веселин Илчев търпи двойна загуба - първо от пропуснати ползи заради спрените бусове, второ от платените вече данъци, винетки, застраховки и прегледи:

Ние сме уязвими във всеки един момент нашите бизнеси да фалират, ми че на мен, както са ми спрели седем коли, аз какво правя – Това е направено изцяло да се тероризира бизнесът в България и това си е един рекет, който е обнародван в държавен вестник.

Илчев и негови колеги бизнесмени подготвят национален протест, в който ще настояват за законодателни промени:

Свалянето на номера трябва да е заради превишена скорост, за алкохол, за наркотици, направо колите да взимат, нямам против.

На 19-и февруари протестиращите ще се срещнат с омбудсмана Мая Манолова, след това смятат да блокират най-важната пътна артерия в страната – магистрала Тракия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болницата в Горна Оряховица увеличи заплатите на лекарите
Болницата в Горна Оряховица увеличи заплатите на лекарите
Ниски изкупни цени на оранжерийните зеленчуци в Санданско
Ниски изкупни цени на оранжерийните зеленчуци в Санданско