НОВИНИ

Хотелиери от Банско настояват за създаване на местна борса и тържище

Хотелиери от Банско настояват за създаване на местна борса и тържище, където производителите на храни от региона да имат възможност да продават продуктите си. Това е предложение от първата в страната дискусия от инициативата „Вкусът на България" част от кампанията на БНТ 2 „Купувам Българско"

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 16.05.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Иван Кехайов произвежда 2 хиляди тона картофи в района на Банско. Стоката си обаче продава извън региона ,а тук в хотелите идва на двойна цена.

Иван Кехайов, картофопроизводител: „Продажната цена при нас е 40 ст. , фирмата Х , която зарежда 80% от хотелите я продава на 80 стотинки, разликата е 1 километър."

Хотелиери признаха, че пазаруват на едро, а не от малките стопанства в региона, защото от една страна им излиза по- евтино, а от друга получават и необходимите документи за качество.

Димитър Илиев, управител на хотел: "За нас цените са много важни, защото ние трябва да го предложим този продукт и да влезем в някакви рамкови ограничения."
Иван Мутафчиев, производител на млечни биопродукти: „Цената не може да бъде по-ниска, защото районът ни е такъв, че себестойността на продукцията е скъпа. В северна България всичко е по-евтино - и месото, и млечните продукти."

Участниците в дискусията в Банско стигнаха до становището, че са необходими законодателни промени. Защото сега Законът за храните не позволява неизследван продукт да се предлага на гостите в хотелите. Хотелиери и производители се договориха до края на месеца да обсъдят конкретни предложения ,за да скъсят пътя между тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна Йенс Столтенберг
Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна Йенс Столтенберг
Смесена настилка на булевард Дондуков предлага Столичната община
Смесена настилка на булевард "Дондуков" предлага Столичната община