Хотелиери от Банско настояват за създаване на местна борса и тържище, където производителите на храни от региона да имат възможност да продават продуктите си. Това е предложение от първата в страната дискусия от инициативата „Вкусът на България" част от кампанията на БНТ 2 „Купувам Българско"
Иван Кехайов произвежда 2 хиляди тона картофи в района на Банско. Стоката си обаче продава извън региона ,а тук в хотелите идва на двойна цена.
Иван Кехайов, картофопроизводител: „Продажната цена при нас е 40 ст. , фирмата Х , която зарежда 80% от хотелите я продава на 80 стотинки, разликата е 1 километър."
Хотелиери признаха, че пазаруват на едро, а не от малките стопанства в региона, защото от една страна им излиза по- евтино, а от друга получават и необходимите документи за качество.
Димитър Илиев, управител на хотел: "За нас цените са много важни, защото ние трябва да го предложим този продукт и да влезем в някакви рамкови ограничения."
Иван Мутафчиев, производител на млечни биопродукти: „Цената не може да бъде по-ниска, защото районът ни е такъв, че себестойността на продукцията е скъпа. В северна България всичко е по-евтино - и месото, и млечните продукти."
Участниците в дискусията в Банско стигнаха до становището, че са необходими законодателни промени. Защото сега Законът за храните не позволява неизследван продукт да се предлага на гостите в хотелите. Хотелиери и производители се договориха до края на месеца да обсъдят конкретни предложения ,за да скъсят пътя между тях.