НОВИНИ

Пътуване в миналото - откриха доказателства за медицинска операция на 1700 г.

Наши учени откриха доказателства за сложна медицинска операция, извършена преди 1700 години у нас. Следи от интервенцията са намерени върху останките на дете от некропола, който беше проучван при строежа на северната скоростна тангента. Какви здравословни проблеми са имали хората, живели някога по нашите земи, разказ на Мария Чернева и операторката Борислава Борисова от поредицата "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Борислава Борисова
20:01, 25.08.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Некрополът вече го няма. Отстъпил е мястото си на северната скоростна тангента. Но едно 15 годишно момче погребано тук, днес разказва прелюбопитна история.

Борислава Гълъбова - лаборатория за човешка биоархеология - Най-интересното всъщност при този индивид , който открихме и който ще има честта да бъде показан на международно ниво, е всъщност следата от медицинска намеса върху долната челюст, което е свързано със заболяване на зъба. Най-вероятно е имал киста, гранулом в долната част при корена. Всъщност тука се виждат много ясно нарезите от инструмента, който е използван.

Момчето е живяло през 4 век, когато неговото селище до Сердика е било част от римската империя. От този период са намирани много медицински интрументи. Но освен трепанация на черепа, никога до сега не са откривани следи от други манипулации, извършвани с тях. Но операцията на момчето е била наложителна, търпяло е адски болки.

Борислава Гълъбова - Когато има киста или възпаление на венеца, тука се оформя една гнойна торбичка, която започва ..гнойта постепенно разяжда костта. И всъщност е доста болезнено..Представете си тогава - значи те са използвали билки, за да упоят хората и т.н. но въпреки всичко това е една доста болезнена процедура, която индивидът е преживял...
М. Ч. - Сигурни ли сме, че е преживял това ?
Борислава Гълъбова - Да, Защото тук върху костта личат следите от слаб заздравителен процес.
М. Ч. - И евентуално са го направили стерилно.Не са му внесли допълнителна инфекция!
Борислава Гълъбова - Най-вероятно не, защото по костите му няма след ида има развит допълнителен инфекциозен процес

С това, обаче, момчето не се е отървало от всичките си болки. По-зъбите му личат доста кариеси, някои от тях много големи

Борислава Гълъбова - Върху единия има един има съвсем лек около коренов кариес вече направен, а другият е имало толкова силно развит кариес, че зъбът се е разрушил.

Въпреки че захарта по това време не е била позната, кариесите са били повсеместен проблем. Сготвена и по-мека, храната често остава между зъбите. Суровоядството пък създава други проблеми.Съседът на момчето по маса е на 6 хиляди години. Зъбите му почти липсват от изтъркване, заради твърдата храна. Но поне не е имал нужда от хирург. А сериозната физическа активност му е осигурила завидно дълголетие за времето си. Стигнал е до 70 години

Повече подробности можете да видите в репортажа от "Денят започва" ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Със Западната дъга свързваме магистралите Люлин, Хемус и Тракия
Борисов: Със Западната дъга свързваме магистралите "Люлин", "Хемус" и "Тракия"
Опасно незаконно сметище във Варна
Опасно незаконно сметище във Варна