НОВИНИ

Разследват причините за пожара в "ТЕЦ Марица изток 2"

По няколко версии работят разследващите след пожара в "ТЕЦ Марица изток 2". От огъня изгоря високият комин на сероочистващата инсталация на 8-и блок. Пожарът е напълно изгасен и замърсяване на околната среда в района няма.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
18:22, 25.06.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Експерти направиха оглед на мястото на пожара, днес започна и разпит на свидетели. Назначени са редица технически експертизи. Следствието работи по няколко версии, като категорично се отхвърля тази за умишлен палеж.

Дичо Атанасов - окръжен прокурор на Стара Загора: Умишлен палеж - не. Такива данни не съществуват до момента - общоизвестно е, че в момента е бил извършван планов ремонт на сероочистката на въпросния енергоблок, така че най вероятно се касае за някаква причина - техническа или човешка грешка.

Близо 100 пожарникари от няколко области часове наред гасиха огнената стихия, за да не обхване и намиращия се в близост цех.

Комисар Стоян Колев - директор на РЗПБЗН-Стара Загора: Тотално локализиран без разпространение и през цялата нощ екипите дежуряха за да се избегне и да сме напълно сигурни, че всичко е наред.

Данните от най-близко разположената автоматична станция за измерване качеството на въздуха не отчита превишения на нормите.

Гергана Микова - областен управител на Стара Загора: Категорично няма замърсяване на околната среда, няма опасност, както за работещите на територията на ТЕЦ-а, така и за хората, които живеят в близост. РИОСВ вече извършва от вчера всички необходими в подобни ситуации замервания. Данните може всеки да ги види качени на сайта.

Инцидентът няма да се отрази на работата на централата, тъй като изгорелият комин е бил в планов ремонт, а останалите енергоблокове работят нормално.

Срокът за разследването на причините за пожара е два месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата ще иска постоянен арест за задържаните за трафик на хора
Прокуратурата ще иска постоянен арест за задържаните за трафик на хора
Изключват част от второкласните пътища от Тол системата
Изключват част от второкласните пътища от Тол системата