НОВИНИ

​Продажбата на ЧЕЗ България трябва да приключи до края на годината​

Продажбата на ЧЕЗ България - доставчик на ток в Западна България, на инвестиционния холдинг "Еврохолд", трябва да приключи до края на годината. Това обяви председателят на Надзорния съвет на кандидат-купувача Асен Христов. Той отрече зад сделката да стоят политически интереси и обяви, че смята да възложи управлението на дружеството на енергийни експерти. Сделката ще бъде проверявана от Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и от Комисията за енергийно и водно регулиране, която подготвя критериите за това.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Н. Минков, М. Гаврилов
18:06, 25.06.2019
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

"Еврохолд" ще плати за ЧЕЗ 335 милиона евро. 300 милиона от сумата ще бъдат осигурени чрез банков кредит, останалите - чрез увеличаване на собствения капитал. От компанията, чиято основна дейност досега е застраховането, планират да задържат досегашното ръководство на дружеството.

Асен Христов - председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд": Постигнали сме договореност, това е част от договора, до три години да запазим сегашното ръководство, едновременно с това сме привлекли външни експерти. Надявам се, че не смятате, че аз или колегите ми, които разбират от финанси, ще се заем с оперативното управление на дружеството.

Бъдещият собственик на ЧЕЗ смята, че поскъпването на тока не е решение, затова планира повече инвестиции в повишаване на ефективността на компанията, за да спести така разходи.

Асен Христов: След като осигуряваме стотици милиони за покупката, означава, че ние ще можем да осигурим и стотици милиони за инвестиции в дружеството и имаме потвърждение от банките, че те биха финансирали една такава програма.

От дружеството гарантират, че не може да бъдат сравнявани с първия кандидат за купувач - "Инерком" на Гинка Върбакова.

Асен Христов: Разликата между компания с над милиард активи и една много малка компания е изключително голяма.

Шефът на Еврохолд увери,че няма политически интереси зад сделката.

Асен Христов: Прекалено голяма е сделката, и тя наистина е структуроопределяща, никога не сме разчитали на политически партии и не смятам, че това е работа на политическите партии да се занимават с такъв тип сделки.

Подобен въпрос днес беше зададен и на премиера Бойко Борисов. Той отказа да коментира медийни публикации, в които се твърди, че зад Еврохолд стои доскорошния заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Цветанов е извън ГЕРБ, така че колкото БСП може да ги питате за Жан Виденов какво прави или ДПС за Лютви Местан, толкова може да ми зададете въпроси дали Цветанов е там или не.

Премиерът обяви още, че както при първия кандидат за покупката на ЧЕЗ и сега ще запази дистанция.

Бойко Борисов: Аз считам, че както и предишния път, трябва да проявим отговорност и независимите регулатори да се произнесат. Като премиер аз нямам право да коментирам подобна сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици, да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари.

Комисията за финансов надзор вече е започнала проверка, доколко сделката е финансово осигурена. До края на юли Еврохолд и ЧЕЗ ще подадат документите си и в Комисията за защита на конкуренцията. Своя проверка по закон трябва да направи и КЕВР, която ще подготви липсващите досега критерии за оценка на подобни сделки

Иван Иванов: Още тази седмица започва заседание и бъдете сигурни, че тази работна група, ще изготви критерии, които са обективни, и което е много важно, които трябва да бъдат норма в прилагането на закона.

Критериите ще бъдат готови до три седмици, увери шефът на КЕВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изключват част от второкласните пътища от Тол системата
Изключват част от второкласните пътища от Тол системата
Коалиционният съвет отложи решението за партийните субсидии
Коалиционният съвет отложи решението за партийните субсидии