НОВИНИ

Проучване преди Великден: Религиозни ли сме?

В навечерието на големия християнски празник Възкресение Христово „Галъп интернешънъл“ публикува данни от световно сравнително изследване в 68 държави за нивата на религиозност, както и за вярванията по света.

bnt avatar logo
от БНТ
15:46, 02.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

У нас 51% се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Това поставя България в средата на „класацията“ по декларирана религиозност - под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от Западния свят, например.

Близо 4.6 милиона пълнолетни българи (от около 5.5 милиона пълнолетни българи у нас) се определят като източноправославни, а 500 хиляди – като мюсюлмани. Близо 3.2 милиона пълнолетни българи твърдят, че вярват в Бог, а 2.8 милиона се самоопределят като истински религиозни.

Оказва се, че принадлежността към дадено вероизповедание е преди всичко обществено-политически етикет и се споделя широко, но истинската религиозност и вярата в божество не са толкова присъщи у нас – България е малко под средните нива на религиозност в света.

2.2 милиона у нас пък имат доверие в Църквата. На фона на 4.6 милиона заявени източноправославни християни, тези 2.2 милиона показват, че вярата не върви задължително и с доверие в институцията. В последните години обаче доверието в Църквата у нас укрепна и е всъщност високо на фона на всички останали институции – макар и с колебания.

По света 62% от хората по света се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят.

58% твърдят у нас, че вярват в Бог, а това са близо 3.2 милиона души. По света пък те са 71%.

Всичко това поставя България под средните нива на религиозност в глобален мащаб, макар и без крайности.


Цялото изследване за религиозността може да видите на следния линк - http://gallup-international.bg/bg/%D0%9F%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8/2017/373-Religion-prevails-in-the-world

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мраморен блок счупи ремаркето на движещ се камион в Кресненското дефиле
Мраморен блок счупи ремаркето на движещ се камион в Кресненското дефиле
ЕК отпуска на Гърция още 180 млн. евро за бежанците
ЕК отпуска на Гърция още 180 млн. евро за бежанците