НОВИНИ

Републиканците и демократите в САЩ се разбраха за сигурността по границите

В Съединените щати демократи и републиканци обявиха, че са постигнали принципно съгласие за по темата "сигурност по границите". Очакванията са до следващо спиране на работата на федералното правителство да не се стигне.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:15, 12.02.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Споразумението между демократи и републиканци е постигнато след няколкочасови преговори при закрити врата във Вашингтон. Основният спор между двете партии в американския Конгрес беше за лимита на броя на задържаните незаконни имигранти и за финансирането на строежа на стена по границата между Съединените щати и Мексико, за каквото настоява и президентът Доналд Тръмп.

Подробности за съдържанието на документа не са известни, но е ясно, че проектът за стената няма да получи исканите от Тръмп над 5 милиарда долара, а само част от сумата. На митинг в щата Тексас държавният глава заяви, че при всички случаи предпазно съоръжение ще се строи.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Вероятно имаме добри новини, но кой знае. Ние подготвяме сцената, приятели. Знаете какво означава това, нали? Слагаме масата... Правим каквото трябва да се направи. Стената се строи. И ще продължи. И върви с бързи темпове."

Тръмп добави, че не е имал възможност да се запознае с документа, но подчерта, че няма да подпише закон, който ще позволи цитирам - масово освобождаване на криминално проявени. Държавният глава трябва да подпише документа до петък в полунощ - когато временното споразумение за финансиране не редица държавни служби и агенции изтича.

Предишната частична парализи на федералното правителство продължи 35 дни - най-дълго в историята на САЩ, и струва на страната около 11 млрд долара.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискусия ​за превенция на агресията срещу медици
Дискусия ​за превенция на агресията срещу медици
Свикват голям опозиционен митинг във Венецуела
Свикват голям опозиционен митинг във Венецуела