НОВИНИ

Русия отрече да е източник на радиоактивния облак, засечен над Европа

Русия отрече да е източник на радиоактивния облак, регистриран в края на септември и началото на октомври в страната и няколко европейски държави. Руската метеорологичната служба признава, че в този период са отчетени завишени нива на Рутений 106, но няма опасност за здравето. От Националния център по радиобиология и радиационна защита в София също заявиха, че цитирам "няма опасност за здравето на гражданите, тъй като към момента няма данни за пренос на радионуклиди на територията на България".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:34, 21.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Гилани Дамбаев живее в Мюслюмово, в покрайнините на Челябинск. Близо до селото минава река Теча, за която тук се знае, че поема отпадните води на предприятието за преработка и производство на ядрени материали - Маяк, едно то най-големите в Русия. Повечето от жителите на селото са диагностицирани с по няколко заболявания.

Гилани Дамбаев: "След работа плувахме в реката, децата също. Никой нищо не ни казваше тогава. Ловяхме риба, идваха и студенти. Не виждахме нищо нередно."

Още преди месец френските власти оповестиха, че са засекли радиоактивен облак, с предполагаем произход някъде в Русия или Казахстан. Тогава и двете държави обявиха, че няма извънредни ядрени ситуации на териториите им. Сега обаче руската метеослужба "Росгидромет" огласи, че двете ѝ контролни станции над Урал, където се намира "Маяк", са засекли "изключително високи нива" на замърсяване с радиоактивни изотопи за периода септември - октомври.

Като показателите за Рутений 106 са били 986 пъти по-високи в сравнение с с предишните месеци, "Росгидромет" обаче не посочва източника на замърсяване. С позиция излезе и завода за преработка и производство на ядрени материали - "Маяк". Ясно е, че не може да става дума за някаква авария в предприятието, защото иначе във въздуха, освен Рутений 106, щяха да попаднат и много други вещества.

Юрий Мокров, представител на "Маяк": "На територията на предприятието е направена оценка на радиационната обстановка, според която всички показатели са в норма."

Заводът "Маяк" е собственост на държавната компания "Росатом" и последният голям инцидент там е бил през 1957 година, когато избухва склад за съхранение на отпадъци. През 2005 година съдебно дело постановява, че "Маяк" е изхвърлял отпадни материали в близките реки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четиримата пострадали в катастрофата край село Венец остават в болницата
Четиримата пострадали в катастрофата край село Венец остават в болницата
Спецзвеното Антикорупция разпита Валентин Златев заради изказване за Марешки
Спецзвеното "Антикорупция" разпита Валентин Златев заради изказване за Марешки