Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Изложба "Малкият човек в голямата война" в НВИМ

Националният военно-исторически музей представя изложбата "Малкият човек в голямата война". Тя разказва за Първата световна война по необикновен начин и е много различна от експозициите, които сме свикнали да виждаме в този музей. Всъщност изложбата проследява войната през чувствата и гледната точка на войниците и техните близки. Неслучайно организаторите са избрали за откриването Деня на християнското семейство.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
21:12, 21.11.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Тук няма големи битки и не звучат победни фанфари. Пространството е разделено на 5 модула с фотоси и експонати - символи на съдбата на хилядите участници в онези исторически битки. Тук ще видите най-малкия доброволец във войната - 10-годишния Никола Костов и малката му униформа. А този часовник препречва пътя на френски куршум и спасява живота на войник от 54-ти полк.

Тази изложба е част от Националния план за отбелязване на 100 години от края на Първата световна война и участието на България в нея.

Всеки модул има вълнуващо заглавие - надеждата, ужасът, упованието, самосъхранението и крахът, които олицетворяват различните етапи на войнишкия живот и вълненията на разделените семейства. Избрани разкази на големи български писатели от епохата звучат от специален аудиогид.

доц. д-р Соня Пенкова, директор на НВИМ: Дано да има надежда да прочетем правилно уроците на историята и да разберем, че колкото и героично да звучат нашите победи и колкото и важни да са те, ужасът е този, който олицетворява войната.

Богатство от фотографии, лични свидетелства и изключително добро сценографско оформление на пространството, превеждат един световен конфликт на езика на човешките емоции.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отново незаконно сметище в района на природния феномен Побити камъни
Отново незаконно сметище в района на природния феномен "Побити камъни"
Какво крепи едно семейство с 13 деца?
Какво крепи едно семейство с 13 деца?