С до 1,30 лв. ще поскъпне билетът София-Варна след въвеждането на тол системата

Максималното поскъпване на цените на автобусните билети ще е 1,30 лв. по най-дългите дистанции като София-Варна. Това съобщи в студиото на Сутрешния блок на БНТ Хатем Чахбани, ръководител на проекта на Световната банка, който е бил натоварен с подготовката на въвеждането на тол системата в България.

от БНТ
08:22, 03.04.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Чахбани подчерта, че разговорите за поскъпване все още са предварителни, тъй като предстои правителството да определи тарифите за заплащане. Световната банка обаче е направила проучване за поскъпване при автобусните превози, което показва, че най-голямото увеличение на цените няма да надхвърли 1,30 лв, а за превозвачите в София, дори ще е по-евтино. Подобно изследване в Германия показва, че цялостното поскъпване на живота в следствие на въвеждането на системата е 0,15%.

Хатем Чахбани, Световна банка: Електронните тол такси за разстояние ще се прилагат върху всички автомобили с тегло над 3,5 тона. За леките автомобили няма да има промяна и те ще продължат да плащат електронна винетка.

Новата тол система трябва да бъде въведена от 15 август. От края на януари тежкотоварните камиони вече не могат да купуват годишни, а само месечни винетки, като част от подготовката за въвеждането на новата система.

Чахбани обясни, че камери, монтирани в пунктовете за плащане ще проверяват регистрационните номера на камионите и автобусите и ще сверяват с базата данни дали те са платили вече за прехода. За нарушителите ще следят мобилни патрули.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обаче заяви в предаването, че новата тол система е непосилна за бранша. Превозвачите имат сключени договори с общините за извършваните от тях превози, чиито цени не могат да бъдат променени.

;

От конфедерацията са изчислили, че месечната винетка за автобусите ще поскъпне от 100 на 1200 лева. Милтенова подчерта, че докато в Европа цените на билетите за градски транспорт са около 2,5 евро, у нас те са 50 цента. Превозвачите ще са готови с позицията си идната седмица.

Магдалена Милтенова, Конфедерацията на автобусните превозвачи: Покупателната способност на българина е много по-ниска от тази на гражданите в Германия. Трябва да направим така, че цената да е поносима за българите.

Хатем Чахбани подчерта, че разходите за заплащане на тол таксите няма да бъде изцяло върху превозвачите, като цената ще бъде разпределена върху пътниците. Той посочи, че европейското законодателство изисква превозните средства да заплащат таксата според изминатото разстояние и замърсяването на въздуха.

В осем държави от ЕС електронната тол система вече работи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Българските евродепутати се готвят за нова битка по пакета Мобилност
​Българските евродепутати се готвят за нова битка по пакета "Мобилност"
Конституционното събрание отне имунитета на Хуан Гуайдо
Конституционното събрание отне имунитета на Хуан Гуайдо