НОВИНИ

Еколози прекъснаха кръгла маса за развитието на планинския туризъм

Природозащитници прекъснаха кръгла маса за развитието на планинския туризъм. Представители на екоорганизации влязоха в залата с плакати срещу застрояването на националните паркове Пирин, Рила и природен парк Витоша.

bnt avatar logo
от БНТ
22:25, 11.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Проявата им разгневи съветника на министъра на икономиката Владимир Каролев, който първо слезе, за да снима с телефона си, а после се опита да скъса един от плакатите. Охраната на центъра се намеси и хората бяха отведени.

Каролев написа във „Фейсбук", че „с удоволствие" е помогнал еко активистите да бъдат изгонени от залата. От своя страна екоминистърът Ивелина Василева каза, че всички процедури в природния парк се спазват, а инвестицинно предложение за изграждане на втори кабинков лифт към момента няма.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: Знаете, че това е Национален парк там има изрични изисквания, които са свързани с международното законодиодатслство, те обаче не касаят буферните зони на Банско и на Добринище. Т.е няма проблем за развитието на ски туризма в буферните зони на Банско и Добринище. Това трябва да е ясно. Няма внесено инвестиционно предложение.
;
Среща за развитието на планинския, по-точно ски, туризма в Бъл...

Граждани изразиха мнението си срещу застрояването на националните паркове Пирин, Рила и природен парк Витоша по време на работна среща на големия ски бизнес и министрите на спорта и туризма. Нали няма да позволим офшорни интереси да продължават да унищожават защитената природа на България под благовидния поглед на държавата, която трябва да я опазва от името на всички нас.

Posted by ЗаДаОстанеПРИРОДА - www.forthenature.org on Thursday, February 11, 2016
;

Шестима грантаджии от НПОта водени от партийният лидер Андрей Ковачев (охраненият на снимката, бивш кандидат на ПП Зелен...

Posted by Vladimir Karolev on Thursday, February 11, 2016
;

В предаването "Още от деня" на БНТ министърката на туризма Николина Ангелкова коментира също случилото се.

"По време на срещата, в която участваха международни специалисти в областта на планинския туризъм се опитахме да създадем една платформа за дискусия. Представителите на така наречените Зелени организации бяха поканени на тази среща, те не са дошли изненадващо в залата, но ни изненадаха с целия този цирк".

Министър Ангелкова заяви, че вярва, че всяко едно решение преди то да се намери трябва да има дискусия. Но дискусия не означава да налагаш една или друга гледна точка, а означава да чуеш всички мнения.

"Те се опитаха да наложат своята гледна точка, която налагат от години. Те не успяха да чуят гледната точка на експертите. Г-н Ванат представи като факти и данни са, че България има огромен потенциал, но за съжаление заема едва 1% от световния ски туризъм, което е пренебрежимо малко и ние сме на едно от последните места по ски инфраструктура изобщо".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският патриарх замина за срещата си папа Франциск
Руският патриарх замина за срещата си папа Франциск
Започна 66-ят кинофестивал Берлинале
Започна 66-ят кинофестивал Берлинале