НОВИНИ

Серия бомбени атаки почерниха католическия Великден в Шри Ланка

Серия от атаки почерниха католическия Великден в Шри Ланка. В три църкви, по време на празничните литургии и в три хотела в столицата Коломбо, избухнаха експлозии. Според последната информация, загиналите са близо 185, а ранените - стотици. Възможно е сред жертвите да има чужденци. Няма данни за пострадали българи, съобщиха от Външното министерство. Все още никой не е поел отговорност за нападенията.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:02, 21.04.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Експлозии са избухнали в три църкви в различни части на островната държава по време на празничните Великденски литургии. Кадрите са запечатали рухналите покриви и изпочупената църковна утвар.

Районите на инцидентите са отцепени. Прави се всичко възможно извозването на на пострадалите да бъде навременно и организирано.

В столицата на Шри Ланка - Коломбо, са атакувани три големи хотела. Местата са често посещавани от туристи и вероятността сред жертвите да има чужденци е голяма.

По данни на Би Би Си има загинали граждани от най-малко девет националности, но официално потвърждение на тази информация няма. Хората търсят информация за близките си като показват техни снимки на полицията.

;

Премиерът свика спешно Националния съвет за сигурност. Президентът прозова хората да останат спокойни и да съдействат на органите на реда.

Вероятно става дума за добре планирана и координирана атака, но все още е рано за каквито и да било заключения, посочва източник от полицията.

През последните месеци в Шри Ланка се засилиха опасенията, че завръщането на бойците на "Ислямска държава" след разгрома на джихадистката организация в Близкия изток може да представлява заплаха за страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Православният свят почита големия християнски празник Цветница
Православният свят почита големия християнски празник Цветница
Инцидент с новата капсула на Спейс екс по време на рутинен тест на двигателите
Инцидент с новата капсула на "Спейс екс" по време на рутинен тест на двигателите