Шефът на НСО Ангел Антонов подаде оставка

Директорът на Националната служба за охрана ген. Ангел Антонов подаде оставка. Молбата си за напускане той е депозирал вчера в президентството, а днес тя е изпратена в правителството за съгласуване. В извънредна точка Министерският съвет е приел оставката. За окончателното освобождаване на директора на НСО президентът трябва да издаде указ, а дотогава той ще продължи да изпълнява задълженията си. В съобщение, публикувано на сайта на НСО, се казва, че мотивите на Антонов да подаде оставка са преминаване на работа по Закона за дипломатическата служба.

Явор Симов
от Явор Симов
19:31, 31.01.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Напрежението около Ангел Антонов започна преди около месец, когато военната прокуратура започна проверка по сигнали срещу него за редица нередности в службата. Сигналите били подадени от негови служители. В първото си интервю пред медиите, след като пое НСО през 2014 г. Антонов казва за работещите в службата, че са много добре подготвени и изключителни професионалисти.

Ангел Антонов директор на НСО (архив): Аз така преди 3 месеца дойдох и когато видях с какво разполага НСО, просто съм възхитен от уменията и подготовката на нашите кадри. Искам да ви уверя че не отстъпват по нищо на другите специализирани служби, които се занимават с тази дейност.

Днес Ангел Антонов каза за БНТ, че си тръгва огорчен. Огорчен от написаното за него в последните месеци. По думите му срещу него са говорили хора, които не притежават неговия опит и експертиза. Ангел Антонов потвърди, че преминава на дипломатическа работа в Санкт Петербург. И остава на поста директор на НСО, докато не излезе указ за освобождаването му. За негов наследник се спряга Тодор Гребенаров, който сега е заместник-началник на Националната полиция.

Ангел Антонов беше назначен на този пост преди три години с указ на президента Росен Плевнелиев, като преди това беше директор на главна дирекция Национална полиция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Общинският съвет в Нова Загора реши да бъде приватизирана болницата в града
Общинският съвет в Нова Загора реши да бъде приватизирана болницата в града
Тома Биков от ГЕРБ срещу Георги Свиленски от БСП за Истанбулската конвенция
Тома Биков от ГЕРБ срещу Георги Свиленски от БСП за Истанбулската конвенция