НОВИНИ

​Надзиратели и съдебни охранители от 22 града излязоха на протест

Надзиратели и съдебни охранители от 22 града излязоха на протест пред съдебните палати в страната. Служителите настояват за 20-процентно увеличение на заплатите, подобряване на условията на труд и актуализиране на щата. Синдикатите заплашват с национален протест през февруари, ако дотогава исканията им не бъдат изпълнени.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Екип на БНТ
19:16, 31.01.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Враца

Първи на мълчалив протест пред сградата на окръжния съд излязоха във Враца. Надзиратели и съдебни охранители припомниха, че от началото на годината заплатите им са били увеличени само с 5 на сто, а отпуснатите от правителството 100 млн. лева за полицаите са довели до разделение и противопоставяне на служители, назначени по един и същи закон за МВР.

Цветослав Кременски, синдикат "Охрана": Нашата дейност е с лица с тежки присъди, извършени тежки престъпления, така че условията на труд и компенсациите са неадекватни.

Благоевград

В Благоевград също излязоха на мълчалив протест. В цялата област в съдебна охрана работят 50 души. Според протестиращите броят им е крайно недостатъчен.

Гаврил Митушев, председател на Синдикалната организация към звено "Охрана", Благоевград: Дежурна група няма събота - неделя да не е работила - Петрич - София, Петрич - Бобов дол, всяка седмица правим по една екстрадиция Кулата - София.
;

София

Пред Съдебната палата в София в знак на протест полетяха цветни балони.

Красимир Бекяров, председател на Синдикат "Охрана": Шест месеца се дават едни обещания каквото в сектор "Сигурност", такова и при вас. Е, ние го видяхме. Празните обещания литнаха в небето.
;

Според синдикатите преговорите с Министерството на правосъдието продължават вече шести месец. От министерството заявиха още в понеделник, че исканията за увеличение на заплатите са препратени към финансовия министър.

Ивайло Григоров, член на Синдикат на служителите в затворите: 15-и ден Министерството на финансите не намира отговор на писмото.

На този фон служителите разказаха, че проблемите в сектора се задълбочават заради липсата на кадри и социални придобивки.

Здравко Цветков: Единствено за нощния труд ни се полагат по две кафета. Това е 30 стотинки.
Пепа Станева: Навсякъде има текучество на щата, липса и недостиг на кадри.

Русе

На протест в Русе пискаха еднакво отношение към всички работещи в сектор “Сигурност” е заявиха ,че в последните години условията на труд са се влошили.

Денислав Христов, председател на синдикалното дружество на служителите в затворите в Русе: Служителите, местата които ползваме ние – стая за хранене, тоалетните, не са бутани откакто е построена дирекцията 98-а година.

Пловдив и Варна

Протести имаше и в Пловдив, и във Варна. Според синдикалните лидери по време на едно дежурство в пловдивския затвор близо 500 затворници биват охранявани едва от 20 надзиратели. Една от причините е, че желаещите да работят в затворите са все по-малко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивчанин смая света с доброволна инициатива
Пловдивчанин смая света с доброволна инициатива
ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция
ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция