НОВИНИ

Синдиците на КТБ: Новите списъци са верни

Пореден ден на неясноти около влоговете на партии в КТБ. След като се оказа, че списъците с влогове на партии в КТБ са сгрешени, синдиците на банката публикуваха втори. И вторият, обаче, стана обект на критики и атака от страна на съответните политически сили. НДСВ, Земеделски народен съюз, ДСБ и СДС заявиха, че към момента на фалит на КТБ не са разполагали със сумите, посочени в справките.

Александър Марков
от Александър Марков екип на "По света и у нас"
16:58, 11.02.2016
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Разликата между стария и нов списък е в разпределението на сумите. В новия списък излиза, че НДСВ има 2,4 млн. лв., БСП-Варна - 85 хиляди, ДСБ - 2,4, ЗНС и СДС - едва по 50 лева. От ДСБ заявиха, че в миналото е имало значителни суми, което отдавна се знаело.

Радан Кънев, ДСБ
- Към момента на затваряне на банката ДСБ има в нея 48 000 лева. 40 000 лева плюс няколко хиляди лихви, ако се не лъжа. - Как си обяснявате 2-та милиона отвчера насам? - Както и предишната. Максималните суми в 5-годишен период. Това са преводи на държавната субсидия по сметка в банката нищо необичайно.
Атанас Атанасов, ДСБ
- Голямото разследване и това, което се крие, е как беше фалирана банката през необезпечените кредити. - А тези над 2 млн. ? - Аз не знам за какви пари става въпрос, но съм сигурен, че са чисти. Сто процент.

От Земеделски народен съюз заявиха, че дори не са имали влог в банката и че ще съдят банката.

Румен Йончев, Земеделски народен съюз
- Истината е, че нямаме и 50 лева, което е жалко, но е факт. Но по-важен е въпросът, кой пише тези списъци и ги развява в публичното пространство. Защото очевидно там фигурират неверни данни, очевидно някой се опитва да прави списъка на добрите партии и на лошите партии. Аз съмн. спокоен, защото за 115 години ЗНС е правил много грешки, но не и тази.

Влогът на НДСВ в КТБ по време на фалита на банката е около 450 хиляди лева. Това каза за ПСН Олимпи Кътев, който е от ръководството на партията. Обясни, че парите са формирани основно от държавната субсидия. С фалита на КТБ те губят част от парите си.

Олимпи Кътев, член на Политическия съвет на НДСВ
-В момента на фалита на КТБ въобще не е имало 2 млн. и 300 , имаше в едни по добри времена и такива суми, но последното ръководство на НДСВ, касаещо г-жа Първанова и Стефан Кенов като организационни секретари, преместиха сметките в КТБ. По това време, при фалита имахме на влог около 450 хил.лв.

Оказва се, че парите на партиите в КТБ са гарантирани като на всички останали вложители - до 100 000 евро, обясниха експертите. А законът нарочно изисквал публикуване на максимални суми, а не на наличности.

Иван Тодоров, адвокат
- Ако партиите или въобще др. лица, които са обект на публикуване, са си изтеглили парите 1 седмица, преди банката да бъде поставена под особен надзор, то тогава ще излизат нулички, все едно че те не са имали влогове, а идеята на закона е да покаже кои партии колко са имали в съответната банка.

Ако някой има претенции към синдиците, заявиха от КТБ, може да подаде заявление и да се направи повторна проверка за коректността на сумите.

;

СПИСЪЦИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данък уикенд да бъде отложен с една година
Данък "уикенд" да бъде отложен с една година
Първа среща на папа и руски патриарх от 1000 години
Първа среща на папа и руски патриарх от 1000 години