НОВИНИ

Струма и Места с повишени речни нива и през следващите дни

Обилните дъждове през последните дни значително повишиха нивата на реките в Благоевградска област, но опасност от преливания и наводнения няма, съобщиха от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”. Очаква се и през следващите дни долните поречия на Струма и Места да останат с повишени нива, предупреждават още от Басейнова дирекция.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград А. Сукалинска, С. Гълъбова
18:12, 10.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Още през месец март екоинспекцията в Благоевград е задължила кметове на всички населени места в областта да предприемат мерки за почистване на речните корита от храсти, паднали дървета, както и различни битови отпадъци. От Басейнова дирекция казаха, че са изпълнени предписанията и е осигурена нормална проводимост на реките, така че да не се стига до критични ситуации след проливните валежи.

Ралица Кукува, Дирекция "Контрол" при Басейнова дирекция "Западнобеломорски район:
“Към момента нямаме възникнали аварийни ситуации, няма предпоставки за такива. Имаше един проблемен участък, където беше необходимо да се възстанови защитна дига. Това вече е направено.”

Скъсаната преди години дига на река Места в покрайнините на Гоце Делчев е възстановена. По-тревожно е състоянието на разрушената дига на река Струма край село Струмяни. Съоръжението там е частично укрепено и се очаква финансиране за цялостен ремонт. В Басейновата дирекция в Благоевград работи и авариен телефон, на който всеки гражданин може да подава сигнали.

Ралица Кукува, Дирекция "Контрол" при Басейнова дирекция "Западнобеломорски район":
Освен авариен телефон имаме и зелен телефон. Те са изписани на сайта на Басейнова дирекция и по всяко време при възникване на аварийна ситуация биха могли да предоставят такава информация.”

През миналия месец са извършени седем проверки по сигнали и жалби на граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са европейските политики, които подкрепя Мария Габриел?
Какви са европейските политики, които подкрепя Мария Габриел?
Редица кадрови промени на първото заседание на кабинета Борисов 3
Редица кадрови промени на първото заседание на кабинета "Борисов 3"