НОВИНИ

Правителството номинира Мария Габриел за еврокомисар (обзор)

Мария Габриел е българската номинация за еврокомисар. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който информира председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за българския избор, за овакантеното от началото на годината място от Кристалина Георгиева. Евродепутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия Мария Габриел коментира, че отговорността й ще бъде да защитава българския интерес и да допринася с работата си българското председателство на Съюза да бъде успешно.

Александър Марков
от Александър Марков
18:01, 10.05.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че на първото си заседание кабинетът "Борисов 3" е взел решение да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на Европейската комисия от България.

В социална мрежа министър-председателят написа, че благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент, е убеден, че тя ще има важен и стойностен принос към работата на Комисиятa.

Бойко Борисов е информирал председателя Жан-Клод Юнкер за решението на българското правителство и очаква възможно най-скоро да обсъдят българската номинация.

Пред телевизионните камери номинацията беше обявена от вицепремиера Екатерина Захариева, която представи Мария Габриел и припомни, че тя е била член на някои от най-важните комисии, в които е помагала и на България.

Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: Г-жа Габриел е европейски депутат от 2009 г., преди това е била преподавател в Академията за политически науки в Бордо, владее перфектно 2 езика. Г-жа Габриел е била член в ЕП на някои от най-важните комисии, в които изключително много е помагала и на България.
Мария Габриел, номинирана за български еврокомисар: За мен тази номинация е израз на доверие и междувременно отговорност - доверие най-напред в натрупания от мен досега опит външнополитически и в парламентарната дейност, и отговорност да приложа този опит в полза на България, отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския, така че всички заедно да допринасяме за този единен и толкова важен за нас Европейски съюз.

Във вторник на Мария Габриел й предстои така нареченото първо интервю с Жан-Клод Юнкер, след този разговор ще се определи ресорът ѝ. Следва изслушването е от Европейския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Редица кадрови промени на първото заседание на кабинета Борисов 3
Редица кадрови промени на първото заседание на кабинета "Борисов 3"
Световният ден на здравето и физическата активност отбелязаха в Благоевград
Световният ден на здравето и физическата активност отбелязаха в Благоевград