НОВИНИ

Редица кадрови промени на първото заседание на кабинета "Борисов 3"

Първото заседание на кабинета "Борисов 3" започна с редица кадрови промени и ревизия на решения на служебния кабинет. Бившият главен секретар на МВР Георги Костов поема Агенция "Митници". Националната агенция за приходите също е с нов шеф - Галя Димитрова. Освободеният от служебното правителство бивш изп. дир. на БДЖ Владимир Владимиров отново се връща начело на железниците. Кабинетът назначи и 22-ма областни управители, след като служебното правителство на Огнян Герджиков смени голяма част от тях.

Александър Марков
от Александър Марков
18:11, 10.05.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Скоростно първо заседание, на което кабинетът реши: освободеният от правителството на Огнян Герджиков главен секретар на МВР Георги Костов оглавява Агенция "Митници". Сегашната шефка Розалия Димитрова се връща в администрацията.

Владислав Горанов, министър на финансите: Неговият богат оперативен опит ще ни помогне още по-ефективно да се борим с всички форми на злоупотреби, свързани с приходите на бюджета.

НАП поема досегашният заместник-изпълнителен директор Галя Димитрова. Сегашният шеф Бойко Атанасов ще е третият заместник-министър на финансите с ресор приходни агенции, обяви ресорният министър Владислав Горанов.

Владислав Горанов, министър на финансите: Надявам се с този екип да успеем да постигнем още по-добри резултати спрямо това, което досега правихме в битката с контрабандата и измамите и загубите за бюджета.

Горанов обяви още, че правителството ще вкара за гласуване отново Закона за концесиите, след като президентът Румен Радев наложи вето и законопроектът беше оттеглен. Отново започва процедура за отдаване на концесия на летище "София", с парите от която трябва да се позакърпи финансовата дупка в БДЖ.

Владислав Горанов, министър на финансите: Няма причина между предното правителство с министър Московски и премиер Борисов и сегашното със същия персонален състав да променяме стратегията за управление на летище "София", ще стартира процедура за неговото концесиониране наново.

Именно концесията ще е новият инструмент за управление на държавната собственост, поясни и икономическият министър Емил Караниколов, обявявайки, че спира приватизацията на акции и дялове на държавни дружества извън Забранителния списък, докато се приеме нов закон. Продажбата на обособени части от имоти на държавни дружества ще става само с решение на МС, изрично гласувано от НС.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към ЗПСПК, са раздържавени. А дружествата, които са в забранителния списък, са стратегически за българската държава.

Кабинетът назначи и нови 22-ма областни управители, след като служебното правителство на Огнян Герджиков освободи повечето от тях преди изборите.

Освободеният от служебното правителство изп. дир. на БДЖ Владимир Владимиров се връща в ръководството на Холдинга. Основният мотив - да продължи Програмата си за оздравяване на железниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Струма и Места с повишени речни нива и през следващите дни
Струма и Места с повишени речни нива и през следващите дни
Правителството номинира Мария Габриел за еврокомисар (обзор)
Правителството номинира Мария Габриел за еврокомисар (обзор)