НОВИНИ

Световен ден за информираност за аутизма

Тази вечер НДК ще бъде осветен в синьо като част от световната кампания за информираност за аутизма. Едно на всеки сто деца в света е засегнато от болестта, а тенденцията е броят на диагностицираните да се увеличава. Осветяването на емблематични сгради по света е традиционен жест на съпричастност в тази кампания, която тази година е под мотото „Аз имам аутизъм. И ти за мен си странен". Вижте историята на 23-годишната Цветелина Георгиева, която благодарение на огромното си желание и помощ от околните следва в университета, работи и учи английски.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
11:38, 02.04.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Едно на всеки сто деца в света е засегнато от разстройства от аутистичния спектър, а тенденцията е броят на диагностицираните да се увеличава. Днешният 2 април е посветен на информираността за аутизма. На него ще ви запознаем с 23-годишната Цветелина Георгиева, която благодарение на огромното си желание и помощ от околните следва в университета, работи и учи английски.
Статистика колко общо са аутистите у нас няма, нито данни колко от тях получават образование или намират работа.

Цвети е студентка трети курс в Софийския университет и вече работи в Европейския софтуерен институт. Преминала е обучение за основни компютърни умения по проект, в който участват общо 20 младежи с аутизъм.

Павел Върбанов, ментор по проекта:
И след стажа решихме да разкрием работно място за нея и да я оставим да работи при нас.
С какво ви спечели Цвети?- Може би с усърдието и целенасочеността си при изпълнение на задачите, които й поставяхме, и с желанието си да учи.
Цветелина Георгиева, 23 години:
С Павел се запознахме през 2011-та година.
Какво ти показа той?- Той ми показа как се попълват визитни картички.
И какво трябва да направиш? Да напишеш името?- Да напиша имената, телефоните и имейлите.

Освен че обработва статистически данни и ги подрежда в таблици, Цвети превежда и текстове от български на английски език.

Кръстьо Георгиев, баща на Цвети:
Тя откакто започна работа се промени и оттогава тръгнаха нещата нагоре. Откакто тръгна на работа, тя вдигна глава и започна да говори - почна да говори с всички. Преди да разговаряме с Вас, ние с нея проведохме един предварителен разговор и тя каза "не, аз ще си говоря сама", викам "ок!".

Така с огромните усилия на родителите й, с помощта на новите колеги и приятели от университета - думите вече идват по-лесно при Цвети. А скоро те ще й трябват и за предстоящата сесия в университета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киноваканция за младите във Варна
Киноваканция за младите във Варна
Завърши срещата на върха за ядрена сигурност
Завърши срещата на върха за ядрена сигурност