НОВИНИ

Танцови състави от цялата страна се включиха в инициативата “Танцувай с нас"

Танцови състави и музиканти от цялата страна, десетки варненци и гости на града се събраха днес на входа на Морската градина, за да се включат в инициативата “Танцувай с нас”и да се хванат на най-голямото българско хоро. Това е кулминацията на мащабен проект на студенти от варненския Икономически университет, наречен “Световното българско хоро – семейство, род, народ”.

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 20.05.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Младите хора са си поставили целта да покажат как традиционният народен танц обединява българите, независимо в която точка на света се намират. По тяхна покана през изминалите 8 месеца българските общности от 10 различни града играеха различни български хора и изпращаха заснети тези изпълнения на организаторите. Записите бяха излъчени днес на видеостена в Морската градина във Варна – така символично хорото обиколи света.

Зорница Златкова: Това е нещо прекрасно, трябва по-често да се случва това, да има такива мероприятия, организация.

Емил Екимов, хореограф на ансамбъл “Чановете”: Има възраждане на интереса към народните танци и към хорото. Според вас, защо младите хора ви търсят? Защото те го носят в сърцата си, те са родени да обичат хорото, да обичат българското.

Белослава Железова, 12 години: Фолоклорът на България ми харесва и обичам да танцувам и да пея. А като танцуваш, какво изпитваш? Пеперуди в стомаха.

Станка Колева: На мен ми доставя удоволствие и се чувствам по-близко до своите корени. Всякаква музика по принцип харесвам, но фолклора, народната музика, е невероятна.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След извънредната среща: Ще спрат ли протестите на розопроизводителите?
След извънредната среща: Ще спрат ли протестите на розопроизводителите?
Ердоган е бил информиран от разузнаването за планове за атентат срещу него
Ердоган е бил информиран от разузнаването за планове за атентат срещу него