НОВИНИ

Трайчо Трайков: ​Не съм давал указания на хората, извършили сделката с ЕВН

Категорично не съм давал никакви указания на хората, извършили сделката при продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в "ЕВН България", каза в "Денят започва" Трайчо Трайков. Той заяви, че никога не е съдил за клевета, но сега няма да остави нещата така. Прокуратурата обвини бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на повече от 20 милиона лева именно за тази сделка. Бившият финансист номер едно Симеон Дянков също ще получи призовка. Според държавното обвинение, Дянков е разпоредил средствата от приватизацията да отидат в бюджета, а не в Сребърния фонд, както е по закон.Трайков отбеляза, че подозира поръчка срещу себе си.

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 04.01.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Трайчо Трайков: Целта не е търсене на истината и справедливостта след вчерашния разговор в прокуратурата. Половината от разговора на госпожата от прокуратурата беше свързан с хвърляне на обвиненията по неща, в които не съм и няма как да бъда обвинен. А другата половина, за които съм обвинен формално, но пак няма как да се намери логическа връзка и някаква връзка с моите правомощия и действия. Прокуратурата действа не като държавна институция, а като "кафява медия". А това вече е много голям проблем. Тя например говореше за някакво ощетяване на пенсионерите за това, че преди съм работил в ЕВН, Неща, за които дори те не виждат, след като са търсили три години, не виждат нещо, за което могат да ме обвинят. Неща, които не са в постановлението за привличане на обвиняем, тази госпожа си позволи да ги говори пред цялата държава, за да ме питат след това пенсионерите "наистина ли сте ощетили вие нашата пенсия?" Това наистина са похвати от медии, които не са подписали Етичния кодекс, за които сме чували, че имат връзка с прокуратурата, без да сме съвсем сигурни. Това разбрах от вчерашния брифинг. Категорично не съм давал никакви указания на хората извършили сделката при продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в "ЕВН България". Отговорност трябва да се търси от хората, които с подписа си са давали указания. Именно защото предишният ми работодател беше ЕВН, аз в тази сделка положих допълнителни усилия да спазвам изключителна хигиена на контактите си. Умишлено гледах да не изказвам мнение по нея. Нещо, което по други приватизационни сделки, съм си позволявам, въпреки че и тогава това е било само мнение, тъй като сделките винаги се осъществяват от Агенцията за приватизации и следприватизационен контрол. А тук в този случай вече има намеса на допълнителни държавни институции, които контролират процеса - Комисията за финансов надзор, Българската фондова борса. Как си представяте, че ще давам указания на изпълнителния директор на агенцията, назначен от Министерски съвет.

БНТ: Подозирате ли поръчка срещу вас и защо?

Трайчо Трайков: Подозирам поръчка, разбира се. След вчерашното изказване на госпожа Арнаудова видях, че тя просто си позволява да превръща една държавна институция в още една "кафява медия". Това мисля, че е огромен проблем за държавата. Във всяка държава с правов ред се носи отговорност за действията, които са ти дадени по закон и правомощия и които удостоверяваш с подписа си. Това е гавра с правосъдието.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арнаудова: Категорично няма как прокуратурата да изпълнява поръчки
Арнаудова: Категорично няма как прокуратурата да изпълнява поръчки
Удължено е извънредното положение в Турция
Удължено е извънредното положение в Турция