НОВИНИ

Три министерства и общината търсят решение за проблемите на Витоша

На среща при кмета на София Йорданка Фандъкова - три министерства обсъдиха какви мерки да се предприемат за решаването на проблемите на Витоша. Засега Столичната община и министерствата на земеделието, на спорта и околната среда още не са решили дали ще работят в посока промяна на сегашния план за управление на планината. Другият вариант е да се забърза процедурата по приемането на новия и разглеждането му от Висшия експертен екологичен съвет.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:58, 17.01.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Междуведомствена работна група ще решава проблемите на Витоша. Това стана ясно след срещата на Йорданка Фандъкова с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, на околната среда и водите Нено Димов, Атанас Кацарчев от министерството на земеделието, вицепремиера Валери Симеонов и с директора на природен парк "Витоша" Снежана Петрова.

Приемането на нов план за управление на планината може да продължи твърде дълго, затова възможно решение е промяна в сегашния.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: И двете неща са възможни, просто решихме, че ще уточним да видим кой е вариантът, в който най-бързо ще можем да процедираме, защото явно забавянето е голямо.

Фирмата спечелила обществената поръчка за актуализация на плана е избрана още в средата на 2014 година. Tогава изборът е обжалван пред комисията за защита на конкуренцията от друг участник в търга, а след това два пъти е връщан за преработване.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Има още неизяснени неща, изпратено е отново писмо до вносителя с въпроси уточняващи, чакаме отговорите от вносителя на плана, така че докато той не бъде изяснен, няма смисъл да се процедира.

В момента действащият план не позволява да се строят лифтове, които по какъвто и да е начин излизат от трасето и стъпките на сегашните.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Те могат да ремонтират само съществуващите съоръжения, доколкото си спомням още от детските си години - те съществуваха голяма част от тези съоръжения, значи са на страшно много години, аз съм карал ски на Витоша преди 50 години за първи път.

Фирмата собственик на лифтовете днес излезе с публикация във Фейсбук страницата си, в която се казва, че са готови незабавно да инвестират в модернизацията на всички съоръжения, но законодателството им пречи. Проблемът със стълбовете на ски съоръженията съществува и при влека на спортното министерство, известен като "Заека".

Красен Кралев, министър на младежта и спорта: Има невъзможност да се реконструира трасето, защото трябва да се сменят стъпките, затова ако не налага да се променят последните две стъпки, тогава при сега съществуващия план, няма да може това да бъде извършено.

Министър Кралев се обърна към софиянци с думите да бъдат спокойни, защото са се заели сериозно с казуса и търсят най-правилното решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виорика Дънчила е спрягана за следващ премиер на Румъния
Виорика Дънчила е спрягана за следващ премиер на Румъния
Лекари от Козлодуй се водят само по книга в общинската болница
Лекари от Козлодуй се водят само по книга в общинската болница