НОВИНИ

Тримата каналджии от АМ "Тракия" отиват в ареста

Пазарджишкият окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на двама българи и един афганистански гражданин. Те са организирали трафика на мигранти с микробуса, който катастрофира на автомагистрала "Тракия" в неделя. Тогава загинаха 9 бежанци и непълнолетния шофьор на автомобила. Още от репортера ни Сашка Пушкова.

bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 08.06.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

21-годишният Фарук Уафа пристигнал в България миналата година. Той има статут на кандидат бежанец и живее в София.

Ангел Панков - прокурор в Окръжна прокуратура - Пазарджик: Афганистанецът е участвал в организирането на хората, които да спомагат превозването на чужденците.

Срещу Фарук има обвинение и за незаконно притежаване на наркотици. Заедно с Апостол Кечев-Македонеца от Петрич и Никола Спасов от София той е помогнал на бежанците да преминат през България на път за Западна Европа. За транспорта всеки мигрант е платил между 200 и 300 евро. Апостол Кечев има и второ обвинение за съпричиняване на смърт по непредпазливост при катастрофата в неделя.

Ангел Панков - прокурор в Окръжна прокуратура - Пазарджик: На този етап доказателствата сочат, че именно той е предоставил буса на непълнолетното лице да превозва чужденците - нещо, което Законът за движение по пътищата забранява.

Кечев вече е осъждан за катастрофа и за трафик на хора. И третият обвиняем Никола Спасов от София също е осъждан.

Николай Спасов - баща на Никола: Може би е участвал аз не мога да ви кажа. Организаторът, баш на автомобилите го няма, той отишъл с буса до Бургас и преотстъпил буса на връщане детето да го кара.

И тримата задържани са безработни с нисък образователен ценз. Тъй като имало оперативни данни, че афганистанецът се готвел да замине за Турция, а Кечев за Македония съдът ги остави в ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Банов: Паветата в София остават, Двойната къща ще бъде построена отново
Министър Банов: Паветата в София остават, Двойната къща ще бъде построена отново
Изненадваща проверка в градския транспорт от летището към центъра
Изненадваща проверка в градския транспорт от летището към центъра