НОВИНИ

Белият дом отрече слуховете за смяна на Рекс Тилърсън

Белия дом отрече твърденията, че американският президент Доналд Тръмп възнамерява да смени държавния секретар Рекс Тилърсън с шефа на ЦРУ Майк Помпео. Това се наложи, след като "Ню Йорк Таймс" и други медии съобщиха, че се готви такава смяна до няколко седмици. Публикациите станаха повод да се припомнят различията между президента и държавния секретар по редица важни въпроси.

Фани Аронова
от Фани Аронова
10:57, 01.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Планът за замяна на държавния секретар Рекс Тилърсън с шефа на ЦРУ Майк Помпео е основна тема в западния печат, макар да беше отречен от Белия дом.

Сара Хъкаби Сандърс, говорител на Белия дом: Днес президентът беше тук с държавния секретар. Те започнаха среща с чуждестранен лидер и продължават да работят заедно, за да завършат тази невероятна година.

Запитан от репортери, Доналд Тръмп не коментира новината, но беше категоричен:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Той е тук. Рекс е тук.

Известно е, че Тръмп и Тилърсън са на различни мнения по редица важни въпроси, като споразумението за ядрената програма на Иран и ракетните опити на Северна Корея. Твърди се, че държавният секретар в частен разговор е нарекъл Тръмп "дебил". Президентът публично го разкритикува, че "си губи времето" с опитите да установи дипломатически контакт с Пхенян. Но и Тилърсън отрече, че се кани да се раздели с поста си.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ: Тази сутрин има новинарски съобщения, които искам да коментирам. Моят ангажимент към успеха на нашия президент и страната ни е толкова силен, колкото беше в деня, когато приех да стана държавен секретар.

Евентуална замяна на Тилърсън с Помпео би означавала драстична промяна в Държавния департамент. Сегашният държавен секретар е известен като прагматичен и умерен. Шефът на ЦРУ би се държал като "ястреб" по ключовите външнополитически теми, коментира "Ню Йорк Таймс". Уволнение на Тилърсън би било прецедент, държавен секретар не е бил уволняван повече от един век, пише още пресата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поройни дъждове и наводнения парализираха Албания, един човек е загинал
Поройни дъждове и наводнения парализираха Албания, един човек е загинал
Температури от минус 15 до 15 градуса ни очакват през декември
Температури от минус 15 до 15 градуса ни очакват през декември