НОВИНИ

Народното събрание с позиция за българското европредседателство

Депутатите приеха Позиция на Народното събрание по проекта на Програма на Република България за Председателството на Съвета на Европейския съюз /1 януари - 30 юни 2018 г./. Позицията беше предложена от депутати от различни групи - Кристиан Вигенин, Ивелина Василева, Джема Грозданова, Петър Петров, Иван В. Иванов, Полина Цанкова, Албена Найденова и Миглена Александрова. Гласуваха 169 народни представители, от които 154 бяха "за", а 15 се въздържаха.

bnt avatar logo
от БТА
12:19, 01.12.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

С позицията си парламентът изразява принципна подкрепа за обявените приоритети в проекта на Програма на Република България за Председателството на Съвета на ЕС, като споделя основните послания за консенсус, конкурентоспособност и кохезия, както и девиза "Съединението прави силата". Парламентът предлага на правителството при приемане на окончателната програма да вземе предвид и следните теми - Европейски бюджет, Кохезионна политика, Обща селскостопанска политика; Отбрана, сигурност и миграция; Европейският социален модел. Образование, младеж и култура; Конкурентоспособна икономика, цифров пазар; Разширяване и регионално сътрудничество.

Парламентът насърчава правителство да работи за приемането на балансирани решения с цел запазване на единството между държавите-членки на ЕС и изпълнение на стратегическите приоритети на ЕС, като заедно с това насочи своите усилия към постигане на конкретни резултати в рамките на председателството. Депутатите искат министрите да информират редовно ресорните парламентарни комисии за напредъка по реализацията на приоритетите на Българското председателство, а резултатите от заседанията на Европейския съвет да бъдат представяни в Народното събрание.

Окончателният вариант на програмата за председателството трябва да бъде представен в парламента след приемането му от Министерския съвет. Мнозинството в зала отхвърли проекторешение на позицията, предложено от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и група. В него присъстваха текстове по отношение на крайния национализъм и в защита на правата на човека и основните свободи на гражданите.

Приносът на Народното събрание е много важен, сериозно приемаме отношението по всички теми, които депутатите повдигат, заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова. Тя благодари за съвместната работа на парламента и правителството по формулирането на националните приоритети и специално отбеляза "коректния и професионален подход" на председателя на комисията по европейските въпроси Кристиан Вигенин от БСП. Павлова заяви, че окончателният вариант на програмата ще бъде внесена на заседание на Министерския съвет на 6 декември.

Темата с уважението на основните права и свободи на гражданите е основен принцип на ЕС, към който ние се придържаме и ще се придържаме като председател на Съвета на съюза, бъдете уверени в това, подчерта Павлова в коментар на отхвърленото проекторешение на ДПС. Отчитайки мотото на председателството "Съединението прави силата" надявам се да бъдем единни и България да проведе едно достойно председателство, да бъде един достоен, надежден партньор, да защити националния интерес и приоритетите на всички европейски граждани, каза още Павлова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелите в Банско пълни за предстоящите празници
Хотелите в Банско пълни за предстоящите празници
​Румен Радев обяви началото на благотворителната инициатива Българската Коледа
​Румен Радев обяви началото на благотворителната инициатива "Българската Коледа"