Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Твоите права": Работодател се укрива, а служителите остават с вързани ръце

Пореден случай на нарушени трудови права. Когато работодател се укрива, а служителите му месеци наред са не просто без заплати, но и без възможност да получават обезщетения и да си търсят нова работа.

от БНТ
09:42, 09.11.2017
5300
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Фирма оставя работниците си без осигуровки и съответно без обезщетения за период от над половин година. По-късно работодателят се укрива и хората остават с вързани ръце. Без заплати, без осигуровки и без възможност да получават обезщетения за безработица от борсата. Какви са правата ни в подобни случаи и към кого трябва да се обърнем? Отговорите в рубриката "Твоите права".

След майчинство Виктория Петрова се връща на работа и с изненада установява, че е останала единственият служител във фирмата.

Здравата част от фирмата е прехвърлена в нова. Старата част... е изоставена. И Виктория остава без началник, без заплата и най-вече - без осигуровки за повече от половин година назад. Трудовият договор само ѝ пречи. Затова решава да го прекрати. Само че се появява нова изненада.

Следва ново ходене по мъките... и по институциите. В подобна ситуация Виктория нито може да си търси нова работа, защото се води на договор, нито има пари, за да си плаща осигуровките.

Подобни случаи са честа практика, казват счетоводители. И са класическа схема.

По тази схема старият работодател не може да бъде открит. И дори да си търси правата по съдебен ред, Виктория няма кого да съди. От НОИ й отказват обезщетение за безработица - заради липсата на осигуровки от работодателя тя не покрива необходимите условия, за да получава пари от борсата.

Според експертите най-лошото в подобни случаи е, че осигуровките дори не са начислени. Това означава, че човек трябва сам да плати и здравните си осигуровки и социалните, за да няма прекъсване на стажа за пенсия.

В рубриката "Твоите права" вече сме ви разказвали и за други подобни случаи - когато работодатели изчезват. И нито Инспекцията по труда, нито данъчните могат да ги открият. А и дори и да стигнат до тях - по закон те вече не носят особена отговорност.

Какво може да направите, когато не откривате шефа си?

По закон - първо трябва да пуснете заявление до местната Инспекция по труда. В него посочвате, че не може да прекратите договора си и не може да откриете работодателя си.

Следват проверки - в рамките на 1 месец трудовите инспектори ще направят две проверки, за да се уверят, че шефът ви не може да бъде намерен. Ако не бъде открит, единствената институция, която служебно може да ви помогне и да прекрати договора ви - това е Инспекцията по труда. Издава се разпореждане.

Цялата процедура за прекратяване на трудовия ви договор по служебен път може да отнеме максимум 40 дни. За други нарушения сигнализирайте на електронните пощи на "Денят започва", както и на личната на Илина Бисерова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Британец подобри световния рекорд за скорост с реактивна раница
Британец подобри световния рекорд за скорост с реактивна раница
Сергей Кичиков, ДПС: Бюджет 2018 е илюзорен
Сергей Кичиков, ДПС: Бюджет 2018 е илюзорен