НОВИНИ

"Твоите права": Хиляди българи измамени в Германия

Историята е на наши сънародници, заминали в чужбина, за да работят на строителен обект. Два месеца по-късно те се оказват без заплати в Германия като дори е трябвало да платят сами квартирата си. За "модерното робство" и за това как може да се предпазим Ви разказваме в рубриката "Твоите права" с Илина Бисерова.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
07:10, 23.02.2018
Чете се за: 02:14 мин.
По света

"Общо за двете години ми се полагат 16 975 евро", обясни Георги Господинов.
Неговият колега Асен Настев споделя, че работодателят му е давал само обещания,. Първо са били едни, после са разредили плащанията.


Георги Господинов - "Аз имам да вземам някъде около 6000 лева".

На пръв поглед горчивият опит на Асен и Георги изглежда тривиален, но оказва се - и хроничен!
Наети са от Телеком сервиз България да изграждат оптични кабелни трасета в Германия. Първите два месеца нещата вървят гладко.

Георги Господинов - "И първите 2-3 месеца беше така добре, явно зарибително и после започнаха да бавят плащанията , а после спряха съвсем.
Нито плащат заплати, нито извънреден труд. Уговорката беше, че заплащането е 1500 евро, като квартирата се поема от фирмата".

Всъщност договорът,който са подписали е юридически парадокс. По документи са наети за 520 лева,а осигуровките са плащани върху максималната по закон сума
Господинов малко хора имат заповед за командировка, защото това пак беше спестено, ами обещава им се, директно на аерогарата дори им се прави среща, подписва им се един договор в движение, за тези , които са от провинцията и заминават.

Според Търговския регистър фирмата съществува. На адреса обаче не открихме никой, нито на посочените телефони. Не успяхме да се свържем и с бившата управителка Деяна Тонева.

Асен Настев - "Някой път се чуваме, някой път не се вдигат телефоните. И последно, когато се изнасяха от офиса ги засякохме, ми правете ни каквото искате, пари няма"

Георги издържа в Германия 9 месеца, а Асен - три. През цялото това време от Телеком сервиз обясняват, че са подизпълнител и чакат фирмата-майка да плати.
Потърпевшите са поне 30 души. Подали са жалби до всички институции.

Виолета Микова - изп.секретар на КНСБ
"В случая няма друг вариант, освен да подадат иск до съда ,за да си получат неизплатените заплати. Може да се случи, ако е безспорно производството да се реши в рамките на една година, но може да се случи да е и повече от две".

Георги Господинов
"Дали има смисъл, само времето може да покаже".

От Инспекцията по труда са извършили три проверки,глобили са фирмата и дотук.А от април с новите законови правомощия инспекцията ще може да започне служебна процедура по несъстоятелност на фирмата.

ИЛИНА БИСЕРОВА
Някои хора вече са завели дела, други като Асен и Георги още се чудят - дали има смисъл да похарчат толкова средства за адвокатски хонорари.
Оказва се, че специално в Германия измамените българи като тях са много. КНСБ си сътрудничи по германски профсъюзен проект. Данните от него са, че само за миналата година случаите на злоупотреби с работници от източна и централна европа са 6000. От тях една трета са свързани с българи. Най-често сънародниците ни там работят в тези четири сектора- строителство, почистване, гастрономия и строителни услуги. От какво най-често се жалват хората - проблеми в заплащането, липса на договор, уволнение без основание и трудови злополуки.
Всички потърпевши могат да се свържат с КНСБ или някои от профсъюзните 8 центъра в Германия - за трудова и правна консултация.
Още за така популярното последно време понятие - модерно робство - и за какво трябва да внимават българите, когато работят в чужбина, вижте съветите на експерта по германско право Иван Иванов.

Иван Иванов - съветник по германско право, проект Справедлива мобилност
"Най-тежките проблеми имат българите и румънците, и това може би се дължи на факта, че България по -късно се присъедини към ЕС, по късно получиха и достъп до европейския пазар".
"Има специфични схеми във всеки един сектор в строителството ...освен това ставките в строителния сектор не се спазват , миналата година ставката беше 11,30 евро на час
и много често тази ставка си остава на документи само. Тоест работодателят казва аз плащам не повече от 7-8 евро, манипулират се и часовете не се спазва графика".
"Действително има много българи, които работят в сферата на почистването, злоупотреби има много, често не им се плаща на работен час, а спрямо база стаи - затова е важно да си записват какво са изработили."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Все повече граждани на ЕС напускат Обединеното кралство
​Все повече граждани на ЕС напускат Обединеното кралство
Какво означава проектът на Илън Мъск за глобален високоскоростен интернет?
Какво означава проектът на Илън Мъск за глобален високоскоростен интернет?