НОВИНИ

Законови промени ще облекчат достъпа до лекарства на хората с редки болести

Хората с редки болести у нас вече ще получават по-бързо и адекватно лечение. Депутатите приеха вчера на първо четене законови промени, с които болниците ще могат да купуват лекарства за пациентите с редки заболявания без да се провежда обществена поръчка. Сега тази процедура забавя доставката на нужните медикаменти.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
19:55, 01.02.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

8-годишният Стефан страда от спинална мускулна атрофия - изключително тежко генетично заболяване. До тази диагноза лекарите достигат трудно, а лечението се оказва невъзможно заради липсата на необходимите медикаменти у нас. С промяната в закона за обществените поръчки, семейството на Стефан разчита, че детето най-накрая ще получи лекарството, което ще помогне за възстановяването му.

Веселин Радойчев - баща на Стефан
Това, което прави лекарството е, да подобрява комуникацията между гръбначния мозк и мускулите и съответно да му подобри, чисто двигателно да го стабилизира

В момента провеждането на обществени поръчки за доставки на тези медикаменти забавя значително лечението.

Владимир Томов - председател на Асоциацията на хората с редки болести
Тази мярка, която са взели като решение на първо четене и която се надяваме съвсем скоро да бъде официално приета облекчава начина, по който се приема лечението - то става много по-достъпно, съкращават се срокове, които в противен случай биха отнели 3-4 и повече месеци, съответно по този нчин се спасява и човешки живот, защото тези терапии всъщност са животоспасяващи

Над 7000 са редките болести, като 5 % от тях са лечими, ако има адекватно лечение. У нас все още няма регистър на хората с тези заболявания, но според данни на Световната здравна организация около 5 % от населението на ЕС е засегнато от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП иска одит на допълнителните харчове на кабинета
БСП иска одит на допълнителните харчове на кабинета
Животновъди от Южна България протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото
Животновъди от Южна България протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото