НОВИНИ

Ученици на Райна Кабаиванска представят Турандот на сцената на Софийската опера

Оперната прима Райна Кабаиванска изправя на тежък изпит 11 от своите ученици пред българската публика. Този петък те ще изпълнят на сцената на Софийската опера Турандот от Пучини. Заглавието не е избрано случайно. За Райна Кабаиванска колкото по-големи изпитания преодоляват нейните ученици, толкова по-добри и по-успешни стават.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
19:03, 08.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Турандот не е сред коронните партии на Райна Кабаиванска. Пяла е ролята на Лиу един единствен път на сцената на Ковънт Гардън.

"Имам голяма слабост към Турандот - това е една музика, наистина невероятно модерна, с която всъщност свършва епохата на операта. След Турандот няма повече опера".

Избрала е точно тази опера, за да изпита таланта на своите ученици. Радва се, че през майсторския ѝ клас са минали две певици, подходящи за ролята на ледената китайска принцеса.

"Тука ние се борим с грамадни роли. Преди всичко с ролята на Турандот, за която има много малко певици по света днес. Днес изобщо няма драматични сопрани по света".

Райна Кабаиванска се вълнува, че нейните възпитаници ще имат шанса да пеят в една легендарна постановка на Софийската опера.

"Това е наистина много трогателно за мене, когато ми казаха, че тази постановка е била направена за Гена. Гена беше голямо гърло, невероятно гърло - балканско, българско, голям феномен гласов и това беше нейната коронна роля".

Благодарна е на Нов български университет, че стои плътно зад нейните деца. Защото операта е скъпо изкуство, особено когато на сцената се дава път на млади артисти, които имат нужда от много по-голяма подкрепа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 години Общината не намира средства за ремонт на улица в София
10 години Общината не намира средства за ремонт на улица в София
Интерес към кампанията „Купи жива елха, помогни на дете“ в Пловдив
Интерес към кампанията „Купи жива елха, помогни на дете“ в Пловдив