НОВИНИ

Ученици от Карлово набират средства за ремонт на сграда

България отбелязва 144 години от гибелта на Васил Левски. Възпоменателната церемония по традиция е тази вечер на площад Васил Левски в родния град на Апостола Карлово. Ученици от училище Васил Левски в Карлово започват кампания за набиране на средства за ремонт на опасна сграда. Тя е в непосредствена близост до паметника на Левски, неин собственик е църквата "Свети Николай" и е обявена за паметник на културата.

bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 18.02.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Идеята да бъде реставрирана сградата се родила в часовете по програмата Учебна компания на Джуниър Ачийвмънт, в която учениците сами избират своя дейност, която да превърнат в реалност.

Даяна Михайлова, ученичка на СУ "Васил Левски" в Карлово: "Идеята беше тя да не бъде едно грозно петно от красивата картина на площада, на който се извисява и величественият паметник на Апостола."
Ива Тонкова, ученичка на СУ "Васил Левски" в Карлово: "Ние се чувстваме длъжни, някак си морално да съхраним неговото име, неговата дейност преди, защото това е име, което вече е в миналото, а ние сме сега, ние сме в настоящето и трябва да работим за нашето бъдеще."

Архиерейският наместник на Карловска духовна околия каза, че първоначално сградата се използвала за приемна къща, след това като детска градина, а преди да бъде затворена се е ползвала и от военните. Причината да не бъде ремонтирана дълги години е, че многократно се налагало да се изваждат нотариални актове за собственост. Църквата вече има готовност да стартира дейности по ремонта, но все още се изчаква разрешение на Националния институт за паметници на културата

Свещеноиконом Марко, архиерейски наместник на Карловска духовна околия: "Направени са всички проучвания, проект как трябва да се извърши ремонтът и сме на една фаза на готовност, но винаги има нужда от помощ и е важно, че ще вземат участие повече хора."

За да реализират изцяло идеята си учениците от карловското училище планират редица инициативи, сред които изработването на видеоклип, който да се разпространи в страната и зад граница.

Даяна Михайлова: "Ние знаем, че има много българи. Това, че живеят в чужбина не означава, че не са българи. Ние знаем, че те милеят за родината си и искат да ни помогнат.

Средствата необходими за ремонта на сградата са в размер на около 250 хиляди лева. Идеята е да се превърне в приемна къща, в която да се провеждат различни срещи, занимания и кръжоци по иконография.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече жени в Саудитска Арабия работят
Все повече жени в Саудитска Арабия работят
„Русенски Лом“ прави конкурс за Седмицата на гората
„Русенски Лом“ прави конкурс за Седмицата на гората