НОВИНИ

Продължават официалните преговори по новия Национален рамков договор

За разлика от миналата година, когато договор така и не беше подписан, сега изглежда много по-вероятно да се стигне до споразумение. Вече имаше среща между Лекарския съюз и представители на Здравната каса и новото ръководство на здравното министерство. От октомври ще се въведе фиш, който ще се издава заедно с епикризата при изписване от болницата и в който ще са отразени всички приложени на пациента дейности. Повече за хода на преговорите разказаха д-р Димитър Петров - подуправител на Националната здравноосигурителна каса и д-р Венцислав Грозев - председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 18.02.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
Д-р Венцислав Грозев, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз: " Двете страни постигнаха споразумение. Остават финансовите проблеми, предимно в болничната помощ. Българският лекарски съюз предложи схема, по която бихме могли да осъществим нещата по начина, който смятаме, че ще внесе спокойствие при болничната помощ."
Д-р Димитър Петров, подуправител на Националната здравноосигурителна каса: "Очакваме по-разширен първо достъп на пациентите до лъчетерапевтично лечение. От 1-2 години върви процес на преоборудване на болниците. Той приключи, но реалното влизане в действие изисква известен период от време. Очакваме тази година да влезе в действие."

Фишът, в който са описани всички разходи по лечението на даден пациент, ще бъде въведен от 1 октомври, за да може НЗОК и болниците да се подготвят по-добре. В началото новата мярка ще бъде тествана в 20-30 болници. Засега и от Здравната каса, и от Лекарския съюз определят мярката като разумна.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единни критерии за прием на първокласниците във всички училища в София
Единни критерии за прием на първокласниците във всички училища в София
Благотворителен концерт в подкрепа на читалище „Зора“ в Русе днес
Благотворителен концерт в подкрепа на читалище „Зора“ в Русе днес