НОВИНИ

Учители създадоха помагала за деца от ромски произход във Варна

Учебни помагала за деца от ромски произход разработиха учителите от Основно училище „Свети Иван Рилски" във Варна. Там повечето първокласници не знаят български език и срещат затруднения с усвояването на уроците. Новите помагала ще бъдат включени в програмата през следващата учебна година.

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 04.05.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Вече 20 години Галя Николова работи с подготвителните групи в училище "Иван Рилски". Казва, че децата трудно овладяват българския език и бавно се адаптират. Често нямат изградени навици за общуване и поведение.

Галя Николова-учител: Не знаеха 90% български език. И много често си помагаме - деца от голямата група помагат на децата от малка група. Ние също не разбираме какво ни казват, дали им е добре или зле, комуникацията е много трудна.. говорим много често със знаци.

Проблемът се задълбочава и поради честото отсъствие на децата от училище.

Галя Николова-учител: Ние ежедневно ходим и ги търсим по домовете! Разговаряме с близки, с роднини, със съседи, за да се върнат в училище. Даже, направо ще го кажа, купуваме им материали, за да могат да работят!.

Педагозите се надяват, че с новите учебни помагала децата по-бързо и лесно ще усвоят българския език и учебния материал.

Светла Илиева - учител: Тези дидактични материали подпомагат обогатяването на речника на децата. Имайки предвид, че те имат бедна представа за заобикалящия ги свят, поради бита и начина, по който живеят, това онагледяване ще забърза тяхното обучение и възпитание в училище.

Новите помагала са за деца до 3 клас. Те ще бъдат отпечатани безплатно от варненско издателство. Ако обучението с тях покаже добри резултати, педагозите ще търсят финансова подкрепа от Общината и от спонсори за преиздаването им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намалява безработицата в Благоевградска област
Намалява безработицата в Благоевградска област
Ген. Андрей Боцев: Модернизацията на армията е необратима
Ген. Андрей Боцев: Модернизацията на армията е необратима