НОВИНИ

Увеличава се броят на уличните котки в Пловдив

Увеличава се броят на бездомните котки в големите градове. Според данните на зоо организация от Германия само в Пловдив те са достигнали 50 хиляди. Според статистиката на общината обаче броят им е 8 пъти по-малък. От зоо ветеринарния комплекс вече са изработили интензивна програма за хващане и кастрация. Обсъжда се и възможността за създаване на специален приют в града.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
12:44, 16.02.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Във всеки квартал на Пловдив има стотици безстопанствени котки. Най-много са те в зоните, където лесно си намират храна и укрития.

Зоозащитници и природолюбители с тревога отчитат, че броят на уличните животни нараства.

Нели Рангелова: Идват нови котки, които са изхвърлени от къщите и не са кастрирани, викаме хората да ги хванат, но те са полудиви и трудно става хващането им.

Екип от зооветеринарния комплекс всеки ден ловува на терен. Ангел Велев вече улавя до 8 котки на смяна.

Георги Божев - директор на ОП „Зооветеринарен комплекс": Усилията на Община Пловдив са насочени именно увеличаване броя на уловените кастрирани и обработени котки, като тук много добре се сработваме с немския кастрационен център.

За 4 години немския кастрационен център в Пловдив е успял да обработи 80 процента от котките в една десета от територята на града.

Яна Янева - координатор в Немския кастрационен център: До тук сме кастрирали малко над 6000 котки, това са котките заловени от лов. Умножено по няколко пъти - във града в най-добрия случай вече има около 50.

За овладяване на вълната от четирикраки бездомници в края на 2018-та година Министерски съвет предостави терен от над 5 декара на „Зооветеринарния комплекс" в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият робот-сервитьорка работи в Афганистан
Първият робот-сервитьорка работи в Афганистан
Протест в Благоевград срещу ниските доходи, монополите и лобистките закони
Протест в Благоевград срещу ниските доходи, монополите и лобистките закони