НОВИНИ

В последната си реч пред ЕП Юнкер призова за повече внимание към Източна Европа

Последна реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург. Юнкер очерта предизвикателствата пред Европа и действията през следващите месеци преди евроизборите през май 2019 г.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:08, 12.09.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Юнкер многократно постави акцента върху по-силна и обединена Европа. Очаквано, една от ключовите теми в речта му беше миграцията. Той заяви, че ще се противостави на всички опити за обвинения срещу ЕК. Във фокуса на изказването му попадна и интеграцията на Западните Балкани в Общността.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Съвременният свят се нуждае от силна и единна Европа. Този съюз трябва да прегърне патриотизма, който не е насочен срещу другите, и да отхвърли онзи национализъм, който разрушава. Трябва съвсем ясно да покажем отношение към присъединяването на страните от Западните Балкани веднъж и завинаги. Те са наши съседи и тяхното присъединяване ще бъде от полза. Отбелязахме напредък за миграцията. Има предложения процедурата за връщане на нелегалните мигранти да бъде ускорена. Желанието ни е да отворим пътища за легалните мигранти, които искат да дойдат в Европейския съюз. Преди няколко години казах, че Европа е любовта на живота ми. Аз обичам Европа и ще продължавам да я обичам.

Юнкер допълни още, че след Брекзит, Великобритания трябва да остане партньор на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров: Предстоят двете основни експертизи за асфалта и мантинелата край Своге
Цацаров: Предстоят двете основни експертизи за асфалта и мантинелата край Своге
Засилват мерките за сигурност около училищата за първия учебен ден
Засилват мерките за сигурност около училищата за първия учебен ден