НОВИНИ

Вдигането на акциза на цигарите ще откаже ли пушачите от вредния навик?

Ще намалеят ли пушачите, ако се увеличат цените на цигарите? Експерти се опитват да отговорят на този въпрос. 98% от пушачите придобиват този навик преди 26-годишна възраст. България е на второ място в Европа по брой на 15-годишните младежи, които пушат поне веднъж седмично. 30 % от момичетата и 21 на сто от момчетата у нас палят цигара. Нещо повече - 7% от непълнолетните посягат към никотина, след като са видели реклама на цигари.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:56, 04.12.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Д-р Гергана Гешанова - председател на Коалиция за живот без тютюнев дим: Пушачите у нас са много. Според статистиката на ЕС - ние имаме около 35 % пушачи, което е на първо място в този съюз.

Рязко повишаване на цените на цигарите, рязко ще намали пушачите - убедени са експерти. Дали? Ваня купува от 10 години поне по кутия на ден.

Ваня: До сега много пъти са ги увеличавали, ама пушачите не се отказват.
Петя: Аз пак ще пуша, колкото и да ги вдигнат, пак ще си ги купувам.
Д-р Гергана Гешанова - председател на Коалиция за живот без тютюнев дим: Няма орган и няма система в човешкото тяло, които да не се увреждат от тези хиляди - вече се доказва, че са към 8 000 химически вещества, от които 69 са направо канцерогенни.
Петя: То и от храните има вреди ама ги ядеме, нали?

Експертите предлагат: да се увеличава цената на кутия цигари с по 50 стотинки на година. Имат идея и как да се харчат тези пари: 10 стотинки за профилактика, 30 - за лечение на болести и 10 - за борба с контрабандата.

Доц. Огнян Буюклиев - Институт за икономически изследвания към БАН: Акцизът в Европа - специално върху цигарите - от 28 страни - в 17 страни отива за съответни здравни програми. При нас той отива в бюджета и след това строим пътища за сметка на здравето на хората.
Константин Красовки - консултант на Световната банка за облагането с данъци на тютюневите изделия: В момента цените на цигарите в България са най-ниските в Евросъюза - затова незаконния износ е по-висок от незаконния внос.

След увеличението на цените на цигарите от 2010 г. легалната продажба е намаляла с 35% по данни на световната банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майките на деца с увреждания отново излязоха на протест
Майките на деца с увреждания отново излязоха на протест
Мерки срещу замърсяването на въздуха в София
Мерки срещу замърсяването на въздуха в София