НОВИНИ

Мерки срещу замърсяването на въздуха в София

За да се пребори с мръсния въздух, Столичната община поставя филтри на жилищни сгради в няколко квартала. Мярката е допълнителна към двата големи проекта за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:41, 04.12.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Програмата е насочена към кварталите "Красна поляна" и "Слатина". Тези райони са с приоритет, тъй като там има много хора, които се отопляват на твърдо гориво и съответно замърсяването на въздуха е голямо. Кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров съобщи, че по-голямата част от новите филтри ще се поставят във "Факултета". Миналата година Столичната община направи тест с 35 домакинства, а новата програма е тригодишна и ще обхване 2000 домакинства. Очаква се до края на декември с нови филтри да бъдат 180.

Румяна Байкушева се отоплява на твърдо гориво и миналата зима поставя филтър на комина в къщата си. Съседите й редовно се оплаквали от черния дим.

Румяна Байкушева: Камината сутрин я зареждам с дърва и въглища, запалвам и чак следобяд в 5 часа добавям малко и така се отоплявам целия ден. След запалването излиза сивкаво на цвят. Мъжът ми излиза и го гледа и каза - не е това черното.

За целия отоплителен сезон филтърът е увеличил разходите за ток за семейството на Румяна само с 15 лева. Съседната кооперация също вече е с филтър.

Даниел Дамянович, управител на фирмата за филтри: По отношение на дървата и на въглищата достигаме над 80% ефективност, т.е. повече от 80% ние спираме от фините прахови частици. Дори и миризмата изчезва.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: До 3 години очакваме намаление на замърсяването от дърва и въглища на 1/3 от домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища. За да можем в следващите години да подобрим чувствително качеството на въздуха и да влезем в необходимите норми.

Високите нива на праховите частици водят до белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Според пулмолога Александър Симидчиев маските не са най-ефективният начин да се предпазим. Защото не всяка маска спира фините прахови частици.

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Този вид маски са много по-ефективни. Когато се сложи самата маска тя се защипва и започва да седи върху лицето без никакви дупчици около носа. Освен това има две лентички, които трябва да се кръстосат.

Шаловете през зимата също не са ефективен начин за справяне с праховите частици във въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдигането на акциза на цигарите ще откаже ли пушачите от вредния навик?
Вдигането на акциза на цигарите ще откаже ли пушачите от вредния навик?
13% от българите признават, че са ползвали услугите на платената любов
13% от българите признават, че са ползвали услугите на платената любов